Zemětřesení v Japonsku bude stát pojišťovny až 1 bilion

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 3. 2011 9:45
Nejspíš jde o druhou nejdražší pojistnou událost po hurikánu Katrina
Škody způsobené zemětřesením na jaderných elektrárnách kryje japonská vláda.
Škody způsobené zemětřesením na jaderných elektrárnách kryje japonská vláda. | Foto: Reuters

Londýn - Největší poválečná katastrofa, která postihla Japonsko a pro pojišťovny druhá největší pojistná událost po následcích hurikánu Katrina z roku 2005.

Podle prvních odhadů vyplatí světové pojišťovny za škody způsobené na severovýchodě Japonska pátečním zemětřesením a následnou vlnou tsunami až 60 miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 1,05 bilionu korun. Informovala o tom agentura AP.

Pohled na zničená a zaplavená města v pondělí způsobil pokles akcií světových pojišťoven, ale analytici upozorňují, že ztráty pojišťoven nebudou tak velké, jak by se ze záběrů médií mohlo zdát.

Důvodem je zejména to, že škody na obytných budovách způsobené zemětřesením, kryje systém pojištění zajištěný státem do výše 52 miliard dolarů. Škody způsobené na jaderných elektrárnách kryje také vláda, navíc pokud je elektrárna a její okolí poškozeno kvůli přírodní katastrofě, elektrárna nemusí vyplácet poškozeným náhradu škody.

Odborníci se shodují, že na přesné odhady škod je ještě příliš brzy, první nástin konzultantské společnosti AIR Worldwide zněl na 15 až 35 miliard dolarů, Credit Suisse nabízí širší škálu od 10 do 50 miliard, analytik společnosti Panmure Gordon & Co. v Londýně Barrie Cornes dospěl k sumě 60 miliard dolarů.

Zatím nikdo neodhaduje, že by částka překonala sumu vyplacenou po hurikánu Katrina, tedy 71 miliard dolarů.

Agentura Moody's ale upozornila, že výslednou sumu silně ovlivní škody způsobené firmám v důsledku přerušení provozu. Na ně má vliv kromě přímých škod na továrnách i přerušení dodávek elektřiny nebo poškození dopravní infrastruktury.

Kromě poškozených jaderných elektráren v důsledku zemětřesení zastavili výrobu i výrobci automobilů, elektroniky nebo ropné rafinerie. Podle odhadu agentury Reuters bude obnova země po zemětřesení stát nejméně 180 miliardy dolarů.


 

Právě se děje

Další zprávy