Zdravotní testy bank: 400 miliard eur půjde na odpis

Ekonomika Ekonomika
29. 9. 2009 12:35
Testy prokázaly solidní kondici bank, i tak je čekají odpisy úvěrů
Dvaadvacet největších bank odepíše za dva roky 400 miliard eur.
Dvaadvacet největších bank odepíše za dva roky 400 miliard eur. | Foto: Reuters

Praha - Evropské banky by sice zvládly i další prohloubení hospodářské krize, ale i tak letos a příští rok nasčítají ztráty na úvěrech do výše 400 miliard eur.

Informoval o tom deník International Herald Tribune, který se jako první dostal aspoň k předběžným výsledkům zátěžových testů pro evropské banky.

O jejich výsledcích budou jednat ministři financí zemí Evropské unie na čtvrtečním neformálním setkání ve Švédsku. Chtějí také do jara otestovat odolnost evropských pojišťovacích společností.

Evropské banky testoval Výbor evropských orgánů bankovního dohledu. Zmíněných 400 miliard eur ztrát na poskytnutých úvěrech by mělo postihnout dvaadvacet největších evropských bank. V porovnání s předchozími obdobími je toto číslo opravdu vysoké. Za letošních devět měsíců odepsalo 70 největších bank pouze 45 miliard eur.

I s touto prognózou však stress testy dopadly dobře, hlavně v porovnání s výsledky těchto testů ve Spojených státech.

Evropské banky totiž za poslední rok odepsaly třikrát méně problémových aktiv než ty v USA. Testy také prokázaly, že pouze devět z devatenácti největších bank je odpovídajícím způsobem zajištěno, zbylé ústavy musí na příkaz regulátora zvýšit svou rezervu na celkových 75 miliard dolarů.

Celkové výsledky testů bank veřejnost znát nejspíš nebude. Evropští ministři financí je nechtějí zveřejnit celé, budou pouze některá zjištění komentovat. Spojené státy a někteří bankovní odborníci však patří mezi zastánce zveřejnění výsledků testů.

Argumentují tím, že výsledky testů nevypovídají ani tak o stavu jednotlivých institucí jako o celkové odolnosti bankovního systému v Evropské unii. Také Výbor, před začátkem testů upozornil, že cílem těchto testů není identifikovat konkrétní banky v potížích, ty si musí pohlídat národní státy.

 

Právě se děje

Další zprávy