Zátěžovým testem neprošlo osm bank, potřebují pomoc

ČTK Karel Toman, ČTK
15. 7. 2011 19:21
Evropský bankovní úřad zveřejnil výsledky zátěžových testů, kterým se podrobilo 91 bank v EU
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Snaha evropských bankovních regulátorů povzbudit skomírající důvěru v bankovní sektor Staré dámy vyznívá opět zpola naprázdno.

Evropský bankovní úřad (EBA) se sídlem v Londýně večer zveřejníl výsledky zátěžových testů 91 evropských bank, z nichž podmínkám nevyhovělo osm bankovních domů, dalších šestnáct prošlo jen velmi těsně. Neuspělo celkem pět španělských bank (například Banco Pastor), dvě řecké (ATE Bank, Agricultural Bank of Greece) a jedna rakouská (Volksbanken).

Finanční ústavy, které nemají dostatečný kapitál, budou potřebovat dodatečnou finanční injekci v celkové výši asi 2,5 miliardy eur.

Jediným finančním ústavem, který neuspěl a působí na území Česka, je rakouská Volksbanken. Ještě před zveřejněním testů však bylo oznámeno, že své východoevropské pobočky prodává ruské Sberbank za 600 milionů eur.

Čechy nicméně nejvíce zajímal výsledek rakouské Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu. Ta základní požadavek na úroveň vlastního kapitálu splnila bez větších problémů. Podle EBA ovšem banka drží řecké dluhopisy za 345 milionů eur, portugalské za 105 milionů eur a irské za 40 milionů eur.

Podle analytiků včetně ratingové agentury Standard & Poor's však byly letošní zkoušky opět příliš měkké.

A to navzdory změnám, které testy doznaly rok poté, co v nich loni z 91 bank propadlo jen sedm, což někteří analytici označili za vtip. Testy tak ani letos nezahrnují scénář plnohodnotného bankrotu některé ze zemí eurozóny. Ten přitom reálně hrozí v Řecku , a už přes rok proto všechny zajímá ze všeho nejvíc. Napověděl by totiž, které banky, a tudíž země jsou nejnáchylnější případné nákaze.

"Vstupní předpoklady byly i tentokrát nastaveny poměrně měkce, a tak si od tohoto cvičení nelze příliš slibovat," myslí si například ekonom ČSOB Jan Čermák.

Renomé testu příliš nepomohl ani fakt, že z něj odstoupila zemská banka německých spolkových zemí Hesensko a Durynsko.

Výsledky se však přesto vyplatí sledovat. Banky se v nich totiž takříkajíc svléknou do naha, když odhalí míru své expozice vůči předluženým vládám periférie eurozóny.

Hned zkraje políček od trucovitých Němců

Svým způsobem to už funguje, i když asi jinak, než by si EBA představovala. Ve středu například německá Landesbank Hessen-Thüringen, známá pod akronymem Helaba oznámila, že hodlá z testů odstoupit.

EBA totiž změnila podmínky testů a jako kapitálovou rezervu do nich už nezahrnula kapitálový derivát zvaný "tiché podílnictví," bez kterého Helaba nesplní podmínku kapitálové přiměřenosti. Banka odmítla, aby EBA zveřejnila její data, protože by tím "bez legálního důvodu" přišla o polovinu svého kapitálu, a z testů odstoupila.

Podle analytiků je to spíš vzkaz německého regulátora Bafin, že se EBA v německých bankách nemá co šťourat. Šéf Bafinu Jochen Sanio ostatně minulý měsíc prohlásil, že k tomu EBA nemá "legitimitu". EBA totiž byla stvořena, aniž by banky mohla přinutit, aby se testů zúčastnily, nebo na ně mít nějaké požadavky. Tuto pravomoc si totiž vymínili zachovat národní regulátoři, jako je Bafin.

"EBA je bezzubá," shrnul to pro agenturu Bloomberg analytik Bob Penn z Allen & Overy.

I přes německý políček však EBA tvrdí, že letošní kolo testů bylo tvrdší než to loňské první. Tehdy zkouškou prošly irské banky Bank of Ireland a Allied Irish Bank (AIB), přičemž několik měsíců poté AIB potřebovala vládní záchranu.

Bankám chybí 29 miliard eur. A možná taky čtvrt bilionu

Experti Standard & Poor's si ale myslí, že testy měly být za daných okolností ještě přísnější.

"EBA nastavila své scénáře na úroveň, která se snaží být dostatečně tvrdá, aby ujistila trhy. Není ale současně natolik přísná, aby počítala se závažným nedostatkem kapitálu," komentovala agentura podmínky testu.

Podle jejích vlastních testů z letošního března by evropské banky v případě bankrotu jedné ze zemí a vážného ekonomického poklesu potřebovaly až čtvrt bilionu eur čerstvého kapitálu.

Kapitál, který budou banky potřebovat po testech EBA, naproti tomu 113 investorů v průzkumu banky Goldman Sachs odhadlo na pouhých 29 miliard eur. Oproti katastrofickému testu S&P je tak test EBA skoro desetkrát "měkčí".

Testy pomohou trhům vykročit ze tmy

Podle testů EBA musejí evropské banky ustát jen půlprocentní propad ekonomiky či korekci akciových trhů o 15 procent, upřesnil ekonom Čermák. Za těchto poměrně vlídných scénářů si banky musejí podle pravidel testů udržet kapitálovou přiměřenost přes pět procent, jinak zkouškou neprojdou.

Aby EU napravila reputaci svých nových zátěžových testů, na jejichž první kolo se vloni snesla kritika pro jejich přílišnou laxnost, spoléhá se letos na dvanáctičlenný hodnotící tým, který za posledních šest týdnů prostudoval šest milionů stran dat. Oproti loňsku tak třicetinásobně stoupl objem dat, která banky EBA k testům poskytují.

Cenné poznatky zátěžové zkoušky přinesou. Banky v nich totiž mimo jiné odhalí, kolik drží jakých vládních dluhopisů a kdy jsou splatné. Finančním trhům by to mělo pomoci vykročit ze tmy.

"Rakovinou bankovního systému je totiž nejistota ohledně toho, které banky jsou nejslabší. Protože pokud existují obavy, že některé banky jsou natolik slabé, že jim hrozí krach, a neví se, které to jsou, je racionální reakcí každého věřitele vyhnout se jim všem," glosoval ekonomický šéfredaktor BBC Robert Peston přínos letošních zátěžových testů, který se dostaví bez ohledu na jejich měkkost.

Víkend plný kostlivců

Jak ale vyplývá z tajného dokumentu, který získala agentura Bloomberg, EU se zároveň obává, že trhy použijí výsledky testů ke svým soukromým a tentokrát skutečným zátěžovým zkouškám bank s cílem zaměřit se na "vnímané slabiny koncepce". Tato možnost by podle dokumentu "neměla být podceněna".

"V pondělí bychom měli vědět, kde přesně kostlivci leží," naznačil klientům Marchel Alexandrovich z poradenské firmy Jefferies International, jak budou analytici trávit víkend. "S desetistránkovým přiznáním na každou banku jich může být hodně," dodal.

V pátek před ohlášením výsledků testů kurz eura klesl, zatímco úroky dvouletých řeckých dluhopisů vystoupaly do rekordních výšek.

 

Právě se děje

Další zprávy