Zasněžený Davos má prolomit ledy světového obchodu

Adam Junek
25. 1. 2008 15:00
Ministři se pokusí nalézt kompromis při snižování cel
Šéf WTO a bývalý eurokomisař Pascal Lamy
Šéf WTO a bývalý eurokomisař Pascal Lamy | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Davos Sedmým rokem se vlečou jednání o snižování cel při obchodování se zbožím ve světě a omezení dotací pro farmáře ve vyspělých zemích světa.

Teď je má po roce a půl mlčení rozhýbat přátelský sobotní oběd uprostřed zasněžených švýcarských hor. V Davosu se totiž sejdou ministři členských zemí Světové obchodní organizace a pokusí se na poslední chvíli zachránit tak zvané katarské kolo jednání o světovém obchodu, které začalo už v roce 2001.

"Jsem pln optimismu, že právě v Davosu se nám podaří pokročit v jednáních o snižování cel," řekl podle agentury Reuters indický ministr obchodu Kamal Nath, který reprezentuje zájmy rozvojových zemí. "Ale také jsem realista a vím, že v USA jsou volby a v Evropě nastupuje nová vlna ochranářského přístupu," dodal.

Právě nástup nové administrativy ve Spojených státech je limitujícím momentem pro jednání WTO. Proto musí být jasné obrysy případné dohody uzavřeny do Velikonoc.

Než se ministři sejdou k obědu, pokusí se na dvoustranných schůzkách domluvit způsob, jak dohody dosáhnout.

Císař je nahý, volá Oxfam

Ochotu k ústupkům vyjádřil jak evropský komisař pro obchod Peter Mandelson, tak i americká vyjednavačka Susan Schwabová.

Právě Evropská unie a Spojené státy byly v předešlých jednáních těmi, kdo dohodu blokoval. Unie si nakonec nechtěla vytáhnout "černého Petra", a tak ustoupila trochu ze svých pozic. Američané však nakonec dohodu blokovali.

Neziskové organizace podporující volný obchod kritizovaly jak USA, tak i Evropskou unii, že ustupují málo.

"Jednou ta chvíle přijde a někdo musí zakřičet "císař je nahý". Bohaté státy prostě těm chudým nechtějí dát šanci," komentovala před rokem a půl navrhované ústupky Amy Barryová z neziskové organizace Oxfam.

Přitom právě již sedm let se vlekoucí handrkování na půdě WTO mělo vést k uvolnění obchodu, což by zase vyvedlo miliony lidí z chudoby. Kromě toho bylo záměrem, aby se chudé státy postavily ekonomicky na nohy.

Současná jednání o obchodu se zemědělskými produkty, průmyslovými výrobky i službami se vlečou již od roku 2001, kdy započala v katarském Dauhá. Uzavřena měla být již v roce 2003 v Cancúnu.

Bezzubá WTO

Shoda se ale nedostavila, a tak si 149 členských států dalo druhou šanci loni v prosinci v Hongkongu.

Šestidenní maratón jednání a dlouhé týdny tvrdých dohadů předtím přinesly výsledek, ale opět jen částečný. Definitivní dohoda o liberalizaci světového obchodu byla opět odložena a podle deklarace se státy měly na jejím znění shodnout do konce předloňského dubna.

Až v létě téhož roku pak přišla tvrdá rána. Sveřepost amerických vyjednavačů poslala celou dohodu k ledu. Novinové titulky začaly hlásat smrt volného obchodu a hlavně poukazovaly na bezzubost celé Světové obchodní organizace.

Již předešlé kolo, kterému se říká uruguayské a odehrávalo se ještě na bázi Všeobecné dohody o clech (GATT), skončilo nevalným úspěchem.

Táhlo se od roku 1986 a po dlouhých tahanicích skončilo až v roce 1993 s mnohem slabšími výsledky, než si státy na počátku jednání slibovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy