Zapomeňte na LCD, je tu OLED. Zatím jenom pro bohaté

ČTK ČTK
29. 4. 2013 17:30
Nová technologie umožňuje sledovat stejně vzdálený obraz z mnoha úhlů
55 palcová OLED TV firmy LG
55 palcová OLED TV firmy LG | Foto: LG

Soul - Jihokorejská společnost LG Electronics začne příští měsíc na svém domácím trhu prodávat zakřivené televizory s technologií OLED. Stane se tak první firmou na světě, která tento typ televizorů nabídne.

Cena zakřiveného modelu s úhlopříčkou obrazovky 55 palců (140 centimetrů) má činit 15 milionů wonů (zhruba 266 tisíc korun).

LG a její domácí konkurent Samsung Electronics představily zakřivené OLED televizory v lednu na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas. Ani jedna z firem však tehdy neuvedla, kdy hodlá začít televizor prodávat.

LG teď uvedla, že již přijímá objednávky na zakřivené televizory v Jižní Koreji. Termín, kdy chce začít nabízet televizory i v dalších zemích, stejně jako cenu televizorů pro tyto trhy, firma podle serveru BBC oznámí "v příštích měsících".

V čem se nový model liší

Technologie OLED poskytuje jasnější a kontrastnější obraz než televizory LCD, má mnohem tenčí obrazovku a je energeticky úspornější.

Obrazovky využívají technologii organických elektroluminiscenčních diod. Zatímco obrazovky LCD potřebují podsvícení, tyto samostatný zdroj světla nepotřebují. Nové televizory tak mohou být tenčí, lehčí a úspornější.

OLED navíc nemusí být zabudované do pevné skleněné vrstvy, ale mohou být v pružném umělohmotném substrátu. Díky tomu je snazší obrazovku zakřivit, což umožňuje sledovat obraz ze stejné vzdálenosti z mnoha úhlů.

První byli Japonci

Výzkumná společnost IHS Screen Digest očekává, že Samsung bude brzy LG následovat. Domnívá se však, že v blízké budoucnosti zůstanou ceny těchto televizorů vysoko a vzhledem k obtížím při výrobě velkých OLED obrazovek se počet vyráběných kusů v dohledné době výrazně nezvýší.

Průkopníkem OLED technologie se stala japonská společnost Sony. Ta začala prodávat tento televizor již v roce 2007, avšak jen s úhlopříčkou 11 palců (28 centimetrů). O tři roky později kvůli krizi výrobu zastavila.

Podívejte se na novinky, které letos byly k vidění na veletrhu CES:


 

Právě se děje

Další zprávy