Žaloba: Banka JPMorgan věděla o Madoffových podvodech

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
4. 2. 2011 14:37
Banka o podvodech finančníka věděla rok a půl před jeho prozrazením, tvrdí žaloba.
Bernard Madoff u soudu.
Bernard Madoff u soudu. | Foto: Reuters

New York - Americká banka JPMorgan Chase věděla o podvodech finančníka Bernarda Madoffa nejméně rok a půl, přesto nic neohlásila příslušným úřadům.

Tvrdí to správce Madoffova majetku Irving Picard, který na banku už v prosinci podal žalobu. Její text byl na žádost banky až do čtvrtka veřejně nepřístupný.

Picard v žalobě uvádí, že banka o Madoffových podivných machinacích věděla, ale vyčkávala s jejich oznámením až do konce, tedy těsně před odhalením podvodu.

"Madoffovi jeho podvody umožnilo několik finančních institucí, JPMorgan ale stála v samotném centru podvodů a nese plnou spoluvinu," napsal Picard v žalobě, která byla podána u konkurzního soudu na Manhattanu. Vůbec poprvé se tak na veřejnosti ukazuje postoj banky, která podle Picarda byla ve střetu zájmů a svůj vlastní prospěch kladla před zájmy klientů.

Své tvrzení Picard zakládá na emailu zaměstnance nejmenové investiční banky, který už v roce 2007 slyšel o tom, že Madoffovy výnosy jsou součástí takzvaného Ponziho schématu, které funguje jako pyramidová hra.

Cituje také přímo zaměstnance JPMorgan, který už v roce 2006 trval na tom, aby banka zhodnotila kvalitu a obsah výsledkových zpráv, které Madoffova investiční společnost předkládá. Poukázal přitom na riziko velmi vysokých pokut, kdyby se ukázalo, že předkládané výkazy jsou zfalšované či nepřesné.

Mluvčí banky ale popřela, že by JPMorgan Chase měla povědomí o charakteru Madoffových aktivit či se na nich dokonce podílela.

JPMorgan byl pro Madoffovu investiční společnost Bernard L. Madoff Investment Securities více než 20 let hlavní bankou. Picard a jeho právní zástupci tak budou muset prokázat, že zaměstnanci banky byli o náznacích podvodů v Madoffově podniku informování ústní formou, a tudíž bez řádných záznamů.

Bernard Madoff byl zatčen v prosinci 2008 a v březnu následujícího roku se k podvodům přiznal. Jde o jeden z největších podvodů v historii akciového obchodování. Finančník byl odsouzen a nyní si odpykává trest vězení v trvání 150 let.

Madoffovy investiční podvody trvaly celá desetiletí, během nichž finančník zpronevěřil zhruba 65 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Picard se nyní snaží část peněz vymoci pro podvedené klienty.

 

Právě se děje

Další zprávy