Záhady v kauze BP: Kam se poděla všechna uniklá ropa

Andrej Rády, investicniweb.cz
16. 8. 2010 13:45
Ropná skvrna v Mexickém zálivu: které nejasnosti trvají?
Foto: Reuters

Praha - Budou to čtyři měsíce, co se vrtné plošina Deepwater Horizont ponořila do moře. Největší únik ropy v dějinách Spojených států vedl k největší kvartální ztrátě britské firmy v historii a stála křeslo šéfa BP Tonyho Haywarda.

Situace se zlepšuje - už několik týdnů ropa díky ochrannému krytu neuniká a blíží se definitivní vyřešení problému postranními vrty a zalitím původního vrtu cementem. Dokonce i ropa z mořské hladiny již začíná mizet. Některé otázky však stále čekají na odpověď.

Kolik ropy skutečně uniklo?

Déle než měsíc vědci zpracovávali různé odhady a data ze zálivu. Došli k závěru, že během katastrofy unikalo mezi 35 a 60 tisíci barelů ropy denně.

Celkem tedy mělo do 15. července, kdy se proudící ropu podařilo zastavit, vytéct do moře zhruba 3 až 5 milionů barelů. Skutečnost bude nejspíše bližší té horní hranici.

Kam se poděla všechna uniklá ropa?

Na povrchu moře v Mexickém zálivu je vidět stále méně ropy. Vědci pracují na něčem, co by se dalo nazvat "rozpočtem katastrofy". Ve hře však tentokrát není BP a její na léta zasažená ziskovost. Rozpočtem se myslí, kde je kolik ropy.

Ta totiž částečně dále plave na hladině moře, částečně shořela, částečně je pod hladinou, částečně byla spolykána bakteriemi. Nezanedbatelná část zasáhla pobřeží, dílem se ropa vypařila a svůj podíl mají i neumdlévající "bojovníci se skvrnou".

Pokud se vědcům podaří spočítat, kolik ropy kam "zmizelo", budou schopni také odhadnout, kolik se jí vznáší mezi mořským dnem a hladinou. To znamená, jak velký problém ještě čeká na řešení. Zatím se samozřejmě pracuje především s odhady, ale data budou postupně zpřesňována.

V jakém stavu je uzavřený vrt?

Obavy vzbuzuje několikrát "ucpávaný" poškozený vrt, ze kterého unikala ropa do moře. Konkrétně jde o stav všech hydraulických zařízení a tlak, který vyvíjí zespoda zadržovaná surovina. Podle aktuálních měření tlak stále roste, ovšem naštěstí zatím pomaleji, než vědci čekali.

Cementová zátka napumpovaná do systému svrchu bude prubířským kamenem - pokud se tlak podaří držet v požadovaném rozmezí, nebo dokonce začne klesat, znamená to, že je vrt nepropustný a připravený na finální "zalití". Pokud by tlak naopak rostl, mohou přijít další problémy.

Zajímají vás další nejasnosti, které kolem BP přetrvaly - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy