Záchrana Španělska se blíží, evropské burzy posilují

Karel Toman
21. 9. 2012 12:25
Španělští politici se oficiální žádosti o záchranu brání, zřejmě se jí ale nevyhnou
Reformám výměnou za pomoc se Madrid snaží vyhnout jako rohům býka. Ilustrační foto.
Reformám výměnou za pomoc se Madrid snaží vyhnout jako rohům býka. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Madrid/Brusel - Oficiální pomoc pro Španělsko je podle všeho na cestě. Úřady Evropské unie už podle serveru FT.com za kulisami připravují záchranný program, počítající s neomezeným nákupem vládních dluhopisů od Evropské centrální banky.

Rozhovory se podle FT.com zaměřují na opatření, která budou před spuštěním záchrany Španělska požadovat mezinárodní věřitelé. Detaily programu by měly být oznámeny příští čtvrtek.

Spíš než na škrty a nové daně se má plán zaměřit na strukturální reformy španělské ekonomiky, které Brusel po Madridu už dlouho vyžaduje. Podoba programu je podle nejmenovaného vysokého úředníka EU projednávána přímo se španělským ministrem financí Luisem de Guindosem.

Hlavně kvůli spekulacím o blížící se záchraně v pátek kolem poledne burzy skoro v celé Evropě rostly. O 0,62 procenta rostl index STOXX 50, o 0,41 procenta posiloval německý index DAX. O necelé půlprocento rostlo i euro proti dolaru.

Je to spíš "proto-program"

"Je to spíš 'proto-program', kdyby takový byl zapotřebí," řekl zdroj FT.com. Evropská komise ale stále může žádat dodatečné škrty a úspory, aby Španělsko dosáhlo rozpočtových cílů, což se mu nejspíš nepodaří.

Předběžné schválení čtvrtečního programu má usnadnit politické dilema španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi. Ten se totiž dosud zdráhal požádat o pomoc ze záchranného fondu ESM, protože se obává, že by byla podmíněna tvrdými podmínkami.

Tlak na Rajoye vzrostl ještě víc poté, co prezident ECB Mario Draghi tento měsíc oznámil, že jeho program neomezeného odkupu vládních dluhopisů bude spuštěn jen tehdy, pokud dané vlády požádají o pomoc z ESM a kývnou na reformní plány sestavené věřiteli ze zemí eurozóny.

Výkup dluhopisů ze strany ESM a ECB má snížit úroky, které Španělsko platí za své dluhopisy. To se ostatně po oznámení programu ECB stalo.

"Zatímco ještě nedávno se investoři španělského dluhu štítili, dnes jej skupují ve velkém a ceny letí vzhůru, respektive rizikové marže se rychle propadají," shrnuje to analytik ČSOB Jan Čermák. "V pozadí téměř zázračného oživení na španělském trhu vládních dluhopisů je v prvé řadě závazek ECB," dodává.

Pomoc? Neoficiálně, por favor

Španělští politici už několik měsíců usilují o to, aby na pomoc dosáhli bez větších podmínek, proti požadavkům severních zemí eurozóny v čele s Německem a jeho Bundesbankou však v tomto ohledu příliš nepochodili. Také „koalice" dál trvá na tom, aby program měl pevný časový řád, jehož dodržování by bylo pravidelně monitorováno.

Tento tlak na Španělsko v příštím týdnu ještě pravděpodobně vzroste. Španělská vláda totiž v pátek oznámí výsledky tříměsíčního monitoringu svého finančního systému.

Zpráva bude obsahovat i to, kolik peněz budou z ESM potřebovat k doplnění kapitálu španělské regionální banky cajas, které po splasknutí tamní realitní bubliny a propuknutí finanční krize v eurozóně utrpěly velké ztráty. Pro španělský bankovní sektor EU přislíbila už dříve až 100 miliard eur.

Podle agentury Reuters budou tamní banky potřebovat kolem 60 miliard eur.

O tom, jak moc se španělští politici vyhýbají oficiální žádosti o pomoc, svědčí jejich pokus z tohoto týdne, jak zmíněných sto miliard eur pro banky použít na nákup vládních dluhopisů.

 

Právě se děje

Další zprávy