Záchrana Irska schválena, 6,7 mld. korun zaručí i Češi

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
28. 11. 2010 20:47
Státy eurozóny potvrdily finanční pomoc pro Irsko ve výši 85 miliard eur
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek
Kam to nesete? Do Řecka? Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Brusel - Státy eurozóny definitivně schválily finanční pomoc pro krizí zmítané Irsko ve výši 85 miliard eur (2,1 bilionu Kč). Novinářům to v neděli potvrdil slovenský ministr financí Ivan Mikloš, odmítl však poskytnout bližší podrobnosti.

Podle dostupných informací se kromě zemí platících jednotnou měnou budou na záchranně Irska podílet Velká Británie, Švédsko a Dánsko.

Z celkem 85 miliard eur pomoci by 67,5 miliardy eur mělo připadat na záchranný fond eurozóny, Evropskou komisi, Mezinárodní měnový fond a tři země mimo eurozónu.

Celkem 17,5 miliardy eur by mělo poskytnout samotné Irsko, přičemž půjde o peníze na sanaci problémových bank.

Eurozóna očekává, že Irové peníze vrátí během následujících tří let.

Miliardová záruka Česka

Na finanční pomoci Irsku se bude v rámci mechanismů Evropské unie podílet i Česko. Zaručí se za celkem 6,7 miliardy korun, které Irům na tři roky půjčí Evropská komise. ČTK a ČT to řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

"Česká republika ručí nesplacenou rezervou do evropského rozpočtu a ta výše je odhadována na 6,7 miliardy korun. To znamená, že kdyby do doby ukončení pomoci Irsko nesplatilo to, co mu evropský rozpočet v rámci toho nástroje půjčí, tak by Česká republika musela uhradit do evropského rozpočtu více než dnes o 6,7 miliardy korun," uvedl Zídek.

Záruku Irsku nejspíš již nebude muset schvalovat ani vláda a ani parlament. Celý mechanismus totiž již schválila předchozí vláda premiéra Jana Fischera.

Zapojení do řízeného bankrotu?

Náměstek Zídek rovněž nevyloučil, že by se členské státy EU mimo eurozónu, tedy i Česká republika, mohly nakonec zapojit do nově vznikajícího permanentního krizového mechanismu, na němž se v neděli dohodla Francie a Německo.

V médiích tento nástroj bývá nazýván jako "řízený bankrot" a počítá s tím, že by se na případném krachu některého ze států podíleli i soukromí investoři.

Zatím není jasné, jakou by mělo zapojení zemí, které si drží národní měny, podobu. Již je však zřejmé, že nový systém řízeného bankrotu nahradí po roce 2013 stávající záchranný fond eurozóny, kde se v současnosti nachází asi 440 miliard eur.

 

Právě se děje

Další zprávy