Za pád Irska může Merkelová, tvrdí evropští bankéři

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
13. 12. 2010 17:43
Paniku na trzích, která vedla k irské žádosti o pomoc, spustila vyjádření německé kancléřky.
Investory podle bankéřů vyděsily nešťastné formulace německé kancléřky.
Investory podle bankéřů vyděsily nešťastné formulace německé kancléřky. | Foto: Reuters

Paříž/Brusel - Nebýt výroků německé kancléřky, nemuselo zřejmě Irsko žádat o pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropskou unii. Myslí si to jak zástupci Evropské investiční banky (EIB), tak Banky pro mezinárodní platební vyrovnání (BIS).

Konkrétní kritiku zaměřila Banka pro mezinárodní platební vyrovnání na říjnovou dohodu mezi Německem a Francií o účasti soukromých věřitelů na nákladech řízeného státního bankrotu.

Právě tento požadavek vedl v době zhoršování situace v Irsku k výprodeji irských vládních dluhopisů a vytlačení úrokových výnosů z těchto dluhopisů na neudržitelnou úroveň.

Kritika se valí ze všech stran

BIS upozornila, že ihned po dohodě mezi Francií a Německem se pozornost soustředila na irský bankovní systém, který je v těžké krizi. Podle ní se v té době neobjevila na trzích žádná jiná informace, která by výprodej mohla spustit.

Do Angely Merkelové se pustil i předseda řídícího výboru EIB Philippe Maystadt v rozhovoru pro francouzský list Les Echos. Ten obvinil kancléřku ze špatné komunikace, která investory vyděsila.

"V tom základním měla Angela Merkelová naprostou pravdu, když žádala, aby se v rámci stálého krizového mechanismu po roce 2013 účastnil (záchrany členských zemí) i soukromý sektor," cituje list šéfa EIB. "Ovšem způsob, jakým to bylo prezentováno, způsobil totální zmatek. Nepochybně to bylo proto, že trhy reagují příliš rychle, ale i proto, že ta zpráva nebyla úplně jasná," dodal Maystadt.

Zároveň vyzval lídry Unie, aby si z reakce trhů na tato nejednoznačná vyjádření vzali poučení.


 

Právě se děje

Další zprávy