Z Řecka mizí turisté, záchranou by měly být prázdniny

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 7. 2012 14:05
Do konce května přijelo do země o 11 procent cizinců méně. Situace se zlepšuje až od voleb
Manželé Elefteria a Jorgos přijeli na výlet do města Rhodos z asi 50 kilometrů vzdálené vinařské obce Émbonas, kde mají malou rodinnou kavárnu. ,,Letos máme o 30 % míň zákazníků než vloni. Nejenom turistů, ale i místních. Z letošní sezóny máme opravdu strach," vysvětluje Elefteria, aniž jí z tváře zmizí úsměv.
Manželé Elefteria a Jorgos přijeli na výlet do města Rhodos z asi 50 kilometrů vzdálené vinařské obce Émbonas, kde mají malou rodinnou kavárnu. ,,Letos máme o 30 % míň zákazníků než vloni. Nejenom turistů, ale i místních. Z letošní sezóny máme opravdu strach," vysvětluje Elefteria, aniž jí z tváře zmizí úsměv. | Foto: Karel Toman

Atény - Řecku kvůli krizi ubyli turisté. Vyplývá to z údajů tamní centrální banky, která zveřejnila čísla za prvních pět měsíců tohoto roku. Za hlavní důvod označuje dluhové problémy, ve kterých se stát již přes dva roky potácí.

Za leden až květen uvítala země meziročně o 11 procent zahraničních návštěvníků méně a ti, kteří přijeli, tu omezili nákupy. Celková útrata klesla o 12, 5 procenta na 1,48 miliardy eur (37,5 mld. Kč).

Například na ostrov Rhodos přijelo o 53 tisíc lidí méně. Nejpočetnější skupinou návštěvníků byli Britové, kterých meziročně o 5,7 procenta přibylo. Naopak destinace zaznamenala odliv Němců, a to o 24 procent.

S létem má přijít oživení

Jak přitom ekonomové připomínají, pokles zájmu o Řecko nevěští nic dobrého. Příjmy z cestovního ruchu tu představují základní pilíř HDP, na kterém se podílejí z 16,5 procenta. V odvětví navíc pracuje každý pátý člověk.

Podle listu Guardian je situace natolik neblahá, že nová vláda jmenovala poprvé od roku 2009 ministryni turistiky. Ta se nyní snaží prosadit snížení DPH u potravin, nápojů nebo hotelového ubytování, aby byla dovolená pro cizince o něco levnější.

V letních měsících by se ale statistiky mohly zlepšit. Například podle zástupců českých cestovních kanceláří Řecko stále patří mezi nejoblíbenější prázdninové destinace a nákupy dovolených se letos oproti minulým rokům nijak zásadně neměnily.

Na konci června pro deník Aktuálně.cz také zdůraznili, že se zájem o cestování do Řecka výrazně zvýšil až po červnových parlamentních volbách. Že následně došlo k oživení, píší i řecká média. Podle cestovní agentury AirFastTicket se následný počet last-minute zájezdů zvýšil dokonce o 17 procent.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dovolená v Řecku.


 

Právě se děje

Další zprávy