Z londýnské City bude čínská finanční brána do Evropy

Karel Toman
16. 1. 2012 17:48
Do roku 2015 Čína zcela uvolní kurz juanu, z kterého se stane i investiční měna
Foto: Reuters

Peking/Londýn - Z Londýna se nejspíš stane čínské finanční centrum. Po své cestě do Asie to uvedl britský ministr financí George Osborne.

"Londýn má dokonalé předpoklady k tomu, aby se stal pro asijské bankovnictví a investice vstupní branou do Evropy," citovala ho BBC.

Čína se zavázala uvolnit směnný kurz své měny roku 2015, kdy má být volně směnitelná s eurem a dolarem a má se stát součástí koše rezervních měn. Think-tank Chatham House odhaduje, že do roku 2020 dosáhne objem obchodů s čínskou měnou bilionu dolarů.

Zatím se s čínskou měnou obchoduje jen v Hongkongu. Osbornova cesta byla další z řady vzájemných jednání úřadů a bank, která má vytvoření londýnského trhu pro čínskou měnu připravit. Londýnskému finančnímu centru City to podle ekonomů přinese miliardové zisky.

Čína tím potvrzuje snahu vystoupit ze svého stínu levné vývozní manufaktury do pozice globálního hráče s potenciálem pomoci globálnímu růstu silnou domácí spotřebou.

Už v září přitom oficiálně ohlásila, že na mezinárodní úrovni začne nově působit také čínská ratingová agentura, která chce být dokonce lídrem trhu.

Směnitelný juan pomůže i českému exportu

Uvolnění kurzu ohlásil v září loňského roku na tiskové konferenci po jednání s odpovědnými čínskými úředníky šéf hospodářské komory EU Davide Cucino.

"Těmito úředníky nám bylo řečeno, že k tomu dojde roku 2015," prohlásil. Podle expertů toto datum není nereálné a pokračující rozhovory Londýna a Pekingu by tomu nasvědčovaly.

Čínská měna známá též jako remnibi, byla tamní centrální bankou dlouho držena uměle nízko. Není totiž volně směnitelná, Bank of China jí každý měsíc stanovuje kurz, za jaký se obchoduje.

Tato politika byla dlouho terčem kritiky ze strany Evropy a Spojených států. Levná čínská měna totiž zlevňuje čínské zboží a naopak prodražuje zboží dovážené z Evropy a USA. To je tak méně konkurenceschopné a na obrovském čínském trhu se ho prodá méně.

Čína po mezinárodním nátlaku začala juan postupně zhodnocovat. Důsledky jsou podle některých ekonomů vidět třeba v Německu.

Zatímco roku 2007 skončila čínská obchodní bilance přebytkem 7,5 procenta HDP, vloni to bylo jen 2,3 procenta HDP. Obchodní přebytek Německa, které má jako jediné z velkých zemí eurozóny s Čínou kladnou obchodní bilanci, dosáhl vloni 6,2 procenta.

"Jinak řečeno, měnovým manipulátorem, který využívá podhodnocenou měnu dnes není Čína, ale Německo," myslí si například analytik ČSOB Jan Čermák, podle kterého současné oslabování eura ještě víc posílí německý export a tím i vyhlídky českých subdodavatelů.

Juan bude investiční měna

Čína však zatím omezuje použití juanu pro investiční účely. I to by se mělo roku 2015 změnit a juan by se měl stát rezervní měnou vedle eura a dolaru.

Před zářijovou schůzkou čínského vicepremiéra s britským ministrem financí v Londýně napsaly Financial Times, že Čína podpoří vznik střediska obchodování v čínské měně v londýnské finanční čtvrti City.

Čínská ratingová agentura Dagong krátce předtím ohlásila plány expanze na mezinárodní úroveň a prohloubit vazby s velkou trojkou ratingových agentur Standard&Poor's, Moody's a Fitch.

Oficiální čínský list Daily China informoval, že agentura Dagong plánuje zřídit pobočky v Evropě, USA, Brazílii, Rusku, Indii a Jižní Africe, a do pěti let chce být lídrem trhu.

Dagong snížila rating USA jako první

Dagong byla založena roku 1994 a od té doby spolupracuje s ratingovými agenturami v Japonsku, Jižní Koreji a Brazílii.

Dne 3. srpna Dagong snížila rating USA o jeden stupeň na známku A, kterou u ní má třeba Rusko nebo Jižní Afrika. Dva dny na to snížila známku Spojeným státům agentura Standard&Poor's.

Oligopol amerických ratingových agentur opakovaně kritizuje také Evropa, při ohlášení plánu na záchranu Řecka vloni 21. června proto slíbila EU vytvořit agenturu vlastní.

 

Právě se děje

Další zprávy