YouTube musí prozradit, kdo se dívá na videa

reuters, das
4. 7. 2008 9:30
Předání dat o uživatelích nařídil soud

New York/San Francisco - Americký soud nařídil společnosti Google, aby předala firmě Viacom data o tom, kdo a kdy se dívá na videa na populárním serveru YouTube.

Verdikt je součástí dlouhého soudního sporu, ve kterém Viacom, vlastník filmových studií Paramount nebo sítě televizí MTV, požaduje po YouTube miliardu dolarů jako náhradu za porušování autorských práv. Nelíbí se mu, že se na YouTube objevují i pirátská videa z jeho pořadů.

Čtěte o kauze více: Viacom vs. YouTube: Boj o miliardu dolarů

YouTube se brání tím, že videa, která porušují autorská práva, na požádání okamžitě maže.

Viacom: Nechceme identifikovat konkrétní lidi

Soudce Louise Stanton teď rozhodl, že Google musí Viacomu předat databázi uživatelských jmen uživatelů YouTube, a to včetně údajů o tom, na která videa se dívali a kdy, a také jejich IP adresy.

Viacom tyto údaje požaduje jako důkaz při soudním sporu. Mají posloužit k tomu, aby firma dokázala, zda jsou pirátské nahrávky sledovanější než amatérské klipy, které autorská práva neporušují.

Viacom zároveň tvrdí, že se nebude snažit identifikovat konkrétní uživatele.

"Nikdy jsme nežádali a ani neobdržíme žádná data, která by mohla identifikovat konkrétního uživatele," napsala společnost ve svém prohlášení.

Zástupci obou firem potvrdili, že se snaží najít způsob, jak vyhovět soudnímu nařízení a zároveň ochránit soukromí uživatelů.

Proti nařízení se nicméně ihned ohradili aktivisté z nadace Electronic Frontier Foundation, která se zasazuje o ochranu soukromí na internetu.

Podle nich soudní příkaz může vést k odhalení velmi soukromých informací o uživatelích.

Dále čtěte:
Google začal mazat lidi. Ve svých virtuálních městech
Yahoo se dohodlo s Google, nasadí jeho technologii

 

Právě se děje

Další zprávy