Warren Buffett se obléká do Russellu

Red Eko
18. 4. 2006 9:20
New York - Miliardář Warren Buffett kupuje výrobce sportovního oblečení Russell. Cena, kterou zaplatí, se pohybuje okolo 600 milionů dolarů.

Akcionáři Russellu dostanou za jednu svoji akcii 18 dolarů, což představuje prémii 35 procent proti pondělní závěrečné ceně.

Firmy svůj plán oznámily po závěru obchodování na burze. Akcie Russellu v pondělí uzavřely den na 13,30 dolaru a v elektronickém obchodování Inet po zveřejnění zprávy o akvizici emise vyskočila o 36,4 procenta na 18,14 dolaru.

"Russell je perfektní příklad toho typu firem, které Buffett rád kupuje," uvedl jeden z analytiků. "Vypadá to, že kupuje podniky, které jsou páteří trhu se spotřebním zbožím, a vlastní je pak dlouho. Vyplatit prémii je tedy v pořádku," dodal.

Mezi značkami Russellu jsou Russell Athletic, Jerzees, Spalding, Brooks a Huffy. V posledním čtvrtletí minulého roku podnik zvýšil zisk na 11,8 milionu dolarů z 10,3 milionu za stejné období předchozího roku.

Předseda a generální ředitel Russellu Jack Ward ve zprávě uvedl, že převzetím získá Russell silnější finanční pozici. Firmy předpokládají, že akvizici dokončí ve třetím čtvrtletí letošního roku. Potřebují k ní ale ještě souhlas akcionářů a regulátorů, napsala agentura Reuters.

Kdy odejde, nikdo neví

Nejsledovanější investor světa a druhý nejbohatší muž planety si po letech spekulací vybral nástupce pro vedení své firmy Berkshire Hathaway. Jméno však nadále tají.

"Vybírali jsme ze tří vysoce postavených manažerů naší firmy a na jednom jsme se s ostatními šéfy jednohlasně shodli," uvedl podle BBC News 75letý Buffett, který vede firmu již 41 let.

Tajemstvím také zůstává, kdy téměř neomylný investor, kterému se pro jeho úspěch přezdívá "Věštec z Omahy", půjde do důchodu.

"Všichni si uvědomují, že nahradit tohoto charismatického muže je naprosto nemožné," citoval International Herald Tribune Gregoryho Skodu, který pomáhá firmám vybírat nástupce šéfů.

"Žádný Warren Buffett číslo dvě totiž neexistuje," dodal.

Ještě vloni se na valné hromadě Berkshire Hathaway spekulovalo, že Buffetta by mohl nahradit Bill Gates. Ten je ostatně jediným člověkem, který předčí 40miliardový majetek bájného investora.

Šéf Microsoftu totiž patří k Buffettovým blízkým přátelům a kromě toho se dostal i do vedení Berkshire Hathaway.

Své bohatství vybudoval Buffett z ničeho. Začínal v padesátých letech a často šel proti proudu. Kupoval akcie firem, které byly těsně před krachem, ale Buffett cítil, že při změně ekonomické situace se opět mohou vrátit na vrchol.

Investice, Zn. Hledám vajgly

Sám svou metodu investování popsal takto: "Hledám na trhu vajgly, v nichž je ale ještě několik šluků".

Jeho portfolio patří k nejhodnotnějším na světě. Drží akcie firem jako Coca-Cola, American Express nebo před rokem koupil akcie pivovarnické skupiny Anheuser-Busch.

Trhy na jeho nákupy vždy reagují. Když pivovary Anheuser-Busch zveřejnily, že Buffett je jejich novým investorem, vyletěla hodnota jejich akcií prudce vzhůru.

Jediné, čemu se vyhýbá, jsou moderní technologie. "Nepouštím se do toho, čemu nerozumím," tvrdí vitální stařík, který s oblibou hraje na ukulele.

Co naprosto nesnáší, jsou daně. Snaží se jim legálně vyhnout, jak jen to jde. Jeho transakce tak často probíhají výměnou akcií, které prodává až ve chvíli, kdy si na daně už svým růstem vydělaly.

Děti nerozmazloval

Buffett nepatří k velkým filantropům, ze svého bohatství na dobročinné účely dává jen nepatrnou část. Nezapomíná však na své kořeny, a podporuje proto školy ve své domovské Omaze, kde například otevřel školu, která nese jméno jeho tety Alice.

Ani jeho děti to neměly s tatínkem lehké. Rozhodně je nerozmazloval. Když chtěl syn začít podnikat, půjčil mu Buffett peníze za stejných podmínek jako jakémukoliv jinému obchodnímu partnerovi.

Své o tom ví i dcera miliardáře. Když jej byla vyzvednout na letišti, zjistila, že nemá na zaplacení parkovného. Buffett si na dvacet dolarů, které jí půjčil, nechal vystavit šek.

Mnozí jej považují za podivína, a on si na tom vlastně zakládá. Řídí se přitom patrně svým vlastním heslem: "Pověst si buduješ šedesát let, ale můžeš o ni přijít během šedesáti sekund."


 

 

Právě se děje

Další zprávy