Warenn Buffett osmkrát radí, jak na rok 2008

hjp
20. 12. 2007 15:00
Jak legendární investor vidí situaci ve finančním světě
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay
Miliardář Warren Buffett podepisuje ukulele, které půjde do dražby na eBay | Foto: eBay

New York - Legenda Wall Street, miliardář Warren Buffett, si svůj ohromný majetek doslova předpověděl. Při každém nákupu akcií či společností se totiž vždy řídil předtuchou, která se následně proměnila ve výnosnou investici.

Na finančních trzích platí nepsané pravidlo - co zaujme Buffetta, to se automaticky stává středem pozornosti ostatních investorů.

Internetový server CNBC proto sestavil osm hlavních názorů tohoto "Věštce z Omahy" na vývoj finančního světa v příštím roce.

1. Recesi se nejde vyhýbat donekonečna. Před pár dny Buffett prohlásil, že pokud dojde k výraznému růstu nezaměstnanosti, dojde k takzvanému dominovému efektu a ekonomika USA v příštím roce upadne do recese. Jestli se ale nezaměstnanost skutečně zvýší, si miliardář jistý není. Ve skutečnosti je vlastně překvapen, že letošní oslabování, které zasáhlo bytový sektor, stále ještě nepostihlo pracovní trh. Čím si ale Buffett jistý je: "Pravidelné recese jsou pro kapitalismus přirozené. Lidé prostě občas přestřelí."

2. Nadcházejí recese přežijeme stejně tak, jako jsme přežili předchozí problémy. Buffett v září letošního roku uvedl: "Máme úžasnou ekonomiku... Nikdy nic takové v historii neexistovalo. Žijeme si v půrměru sedmkrát lépe než před 100 lety... Problémy se objevují neustále. Pokud se ohlédneme do minulého století, zažili jsme Velkou depresi i 2. světovou válku, potom studenou válku a atomovou bombu. Zemi se nicméně daří dobře."

3. Recese vytváří příležitosti. "Nejlepší nákupy v životě jsem provedl v roce 1974. To bylo období velkého pesimismu, ropného šoku, stagflace a dalších podobných věcí. Akcie nicméně byly levné."

4. Všechny akcie levné nebudou. Stejně tak jako Ted Williams čeká na ten správný odpal, tak i úspěšný investor čeká na akcie za správnou cenu. K tomu ale nedochází každý den. "Na investování je krásné, že nemusíte odpálit každý míček. Můžete míčky jen pozorovat, jak letí o palec nad nebo pod správnou úrovní a žádný rozhodčí vás nevyautuje, když neodpálíte. Podle Buffetta potíže nastanou ve chvíli, kdy se necháte strhnout hecováním diváků k odpalu.

Foto: Reuters

5. Dav udělá chyby. Legendární investor cituje svého mentora Benjamina Grahama: "To, jestli máte nebo nemáte pravdu nezávisí na tom, zda s vámi ostatní souhlasí. Pravdu máte, protože máte správná fakta a správně uvažujete - to je jediná věc, která pravdu zaručuje. A jestliže toto vše máte, nemusíte si dělat starosti kvůli někomu jinému."

6. Investoři si budou mylně myslet, že klesající ceny akcií jsou špatné. "Pokud by dnes McDonald's snížil cenu hamburgerů, bude to pro mě skvělá zpráva. Nepůjdu tam a nebudu si myslet, škoda, včera jsem zaplatil o něco víc. Pomyslím si, že ode dneška je budu moci koupit levněji."

7. Dobré časy způsobí špatná rozhodnutí. V dopise akcionářům Berkshire Hathaway z roku 2000 Buffett přirovnává ty, kteří nakupují ve velkém za vysoké ceny k Popelce na bále. "Nevědí, že prodloužené radovánky - tedy pokračování se spekulacemi u firem, které mají ohromné ohodnocení vzhledem k ziskům, které by mohly generovat v budoucnu - způsobí proměnu na dýni a myš. Nechtějí ale přijít o báječný večírek, a proto si také všichni lehkomyslní účastníci naplánovali, že odejdou jen pár vteřin před půlnocí. Je tu však problém - tančí v sále s hodinami bez ručiček."

8. Přijde další divoká zábava, po které bude následovat další těžká kocovina. S přihlédnutím na spekulace v době internetové bubliny se Buffett nechal slyšet, že se svět zbláznil. Z minulosti vychází ponaučení, že lidé se z minulosti nepoučí.

 

Právě se děje

Další zprávy