Wall Street zchudl, odměny se rekordně snížily

Tomáš Fránek
28. 1. 2009 17:15
Jde o největší pokles za 30 let
Foto: Reuters

New York - Firmy působící na newyorské Wall Street loni snížily odměny svým zaměstnancům o 44 procent na 18,4 miliardy dolarů. Jde o rekordní dolarový propad a největší pokles v procentech za více než 30 let.

Uvedl to podle agentury Reuters finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli. Loňský objem odměn je přesto šestým nejvyšším v historii. Za rok 2007 dosáhly odměny 32,9 miliardy dolarů.

Ztráty makléřských firem newyorské burzy v minulém roce dosáhly 35 miliard dolarů. Proti rekordu z předchozího roku je to více než trojnásobek.

Za 14 měsíců zrušily firmy v New York City 19 200 pracovních míst, tedy 10,2 procenta. Na konci minulého roku tak pracovalo na Wall Street 168 600 lidí. Průměrný bonus na Wall Street loni klesl o 36,7 procenta na 112 000 dolarů. Pokles průměrného údaje je mírnější než pokles celé sumy, protože se po propouštění snížil i počet odměňovaných lidí, napsala agentura Reuters.

Nižší odměny představují pokles daňových příjmů pro New York. DiNapoli dodal, že tyto příjmy můžou kvůli nižším bonusům klesnout o miliardu dolarů za stát New York a o 275 milionů v případě New York City.

Dodal, že se situace může ještě zhoršit, přestože do odvětví přišly stovky miliard dolarů ze státního fondu na pomoc finančnímu odvětví. Letošní rok bude podle DiNapoliho pravděpodobně také ještě problematický.

Z pěti největších bank z Wall Street už ani jedna neexistuje v podobě jako na začátku minulého roku. Z Goldman Sachs a Morgan Stanley se staly obchodní banky a Bear Stearns se stala součástí skupiny JPMorgan Chase & Co. Společnost Lehman Brothers zkrachovala a skupinu Merrill Lynch & Co převzala Bank of America. V New Yorku sídlí i JPMorgan a problematická Citigroup.

 

 

Právě se děje

Další zprávy