Wall Street: Drogy sloužily k úniku od stresu z miliónů

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
6. 8. 2010 13:56
Šéf zkrachovalé Bear Sterns kouřil marihuanu, obchodníci jedou v kokainu
Foto: Reuters

New York - Na první pohled by se mohlo zdát, že marihuana nemá v rychlém finančním světě místo - zpomaluje přece reakce. Jenomže reportérka Kate Kelly ve své knize "Street Fighters" o posledních dnech investiční banky Bear Sterns mimo jiné odkryla neobvyklé zájmy generálního ředitele Jimmyho Cayna. Ten totiž rád kouřil marihuanu.

O Caynově zálibě vědělo několik blízkých spolupracovníků, kteří ho viděli kouřit v jeho kanceláři na Park Avenue. Věděli o tom i někteří regulátoři na Bridge Circuit, kam Cayne chodil po práci odpočívat. A joint k jeho odpočinku patřil.

Útěk před stresem

Marihuana sice nepodporuje zrovna obchodnické myšlení, pro některé je však nutným lékem na každodenní stresující práci na Wall Street.

"Oddychnete si od té finanční kultury všude kolem," říká čtyřicetiletý uživatel marihuany, který pracuje v New Yorku jako správce aktiv pro jednu velkou společnost. "Je snadné sehnat číslo na spolehlivé dealery, kteří se během hodiny objeví u vašich dveří." Jako v Amsterodamu: s různými typy balení a rozmanitými jmény. Kdysi se New York jmenoval Nový Amsterdam...

Marihuana je na Wall Street dost drahá. Pro dobře placené finančníky z Wall Street však není ničím nevšedním. Přemrštěné ceny jsou navíc zárukou diskrétnosti a anonymity.

Nehodí se však pro všechny. Pro ty, kteří potřebují rychle reagovat, rozhodně není marihuana vhodnou "pracovní drogou". Takoví tradeři budou sotva kouřit jointy, potřebují být daleko agresivnější. Častěji proto narazíte na kokain. Marihuanu uvidíte spíše v intelektuálnějších kruzích, například analytických nebo právních odděleních.

Kouřil i Bloomberg? Čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy