Vznikne nový gigant hudebního nebe

Michal Najman
7. 9. 2006 12:14
Londýn - Universal Music koupí hudební část koncernu BMG a přeskočí tak společnost EMI, současnou jedničku na hudebním nebi.

Německá mediální skupina Bertelsmann souhlasí s prodejem své divize BMG Music Publishing společnosti Vivendi Universal Music za 1,63 miliardy eur. Důvodem je snaha zbavit se dluhů.

Spojení obou společností už schválily dozorčí rady obou společností. Vyhráno však ještě nemají, transakci ještě musí schválit regulační autority, které v květnu tohoto roku překazily BMG jinou fúzi. Jednalo se o dva roky staré spojení se společností Sony.

"Obchod je jedinečnou příležitostí, jak zvětšit naší sekci hudebního vydavatelství," řekl agentuře Bloomberg ředitel Vivendi Universal Jean-Bernard Levy.

Vivendi svou nabídkou přebila šest jiných nabídek. Mezi dalšími zájemci byly například společnosti Warner Music či Viacom.

Prodat jsme museli, máme dluhy

Hudební vydavatelství BMG je v současnosti třetím největším na světě, právě za Universal a EMI.

Společnost Bertelsmann se prodejem snaží snížit dluhy, jejichž výše dosahuje nyní 4,5 miliardy eur. Ty vznikly, když vykupovala 25 procent svých vlastních akcií, které tehdy patřily společnosti Groupe Bruxelles Lambert.

Nákup vlastních akcií byl jedinou cestou, jak zabránit veřejnému obchodování akcií, které měla společnost Groupe Bruxelles Lambert v plánu.

Ve středu také ohlásila společnost Bertelsmann, že zaplatí společnosti Vivendi 60 milionů dolarů mimosoudního vyrovnání ve sporu s internetovým hudebním portálem Napster.

Hvězdy v jedné stáji

Jak BMG, tak Universal mají ve svém portfoliu celou řadu velmi zajímavých hudebních jmen. V jednom katalogu se potkají hvězdy BMG jako Justin Timberlake, Coldplay, Shakira nebo Fatboy Slim s klíčovými umělci Universalu jako třeba Nelly Furtado, Björk nebo Abba. Portfolio nově vzniklé společnosti bude připomínat hudební all-star výběr.

Z českých a slovenských interpretů budou nově do jedné rodiny patřit například No Name, Richard Müller nebo Lenka Dusilová z Universal music, BMG u nás vydává třeba Daniela Landu a Daru Rolins a také všechna úspěšná jména, která vzešla ze SuperStar.

 

Právě se děje

Další zprávy