Vývoz z Číny v únoru klesl nejvíce od roku 2009. Hatí to plány na modernizaci ekonomiky

ČTK ČTK
8. 3. 2016 8:25
Vývoz Číny v únoru meziročně klesl o 25,4 procenta, což byl nejvýraznější pokles od května 2009. Dovoz se snížil o 13,8 procenta. Obchodní přebytek se Spojenými státy, které jsou největším obchodním partnerem Číny, se v únoru snížil o čtvrtinu na 14,5 miliardy USD. Vývoz do USA klesl o 15 procent. Přebytek obchodu se zeměmi EU se snížil o třetinu na deset miliard USD. Slabá čísla komplikují snahy vládnoucí komunistické strany na modernizaci státem ovládané ekonomiky, protože zvyšují riziko politicky nebezpečného rušení pracovních míst.
Analytici podle ankety agentury Reuters očekávali pomalejší pokles. (Ilustrační foto)
Analytici podle ankety agentury Reuters očekávali pomalejší pokles. (Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Peking - Bilance zahraničního obchodu Číny se v únoru výrazně zhoršila, na vině byla slabá poptávka na domácím trhu i v zahraničí a také odstávka v některých podnicích kvůli oslavám nového lunárního roku. Vývoz v únoru meziročně klesl o 25,4 procenta, což byl nejvýraznější pokles od května 2009. Dovoz se snížil o 13,8 procenta. Celkový přebytek zahraničního obchodu pak činil 32,59 miliardy dolarů (800 miliard Kč), ukázaly údaje čínského celního úřadu.

Analytici podle ankety agentury Reuters očekávali pomalejší pokles. V průměru se domnívali, že export se sníží o 12,5 procenta a import o deset procent.

Dopad na únorová čísla měly oslavy nového roku, které začaly 7. února. Spousta firem v té době přerušila nebo alespoň výrazně omezila až na dva týdny provoz. Dovoz přitom brzdí zpomalení ekonomického růstu v Číně.

Obchodní přebytek se Spojenými státy, které jsou největším obchodním partnerem Číny, se v únoru snížil o čtvrtinu na 14,5 miliardy USD. Vývoz do USA klesl o 15 procent. Přebytek obchodu se zeměmi EU se snížil o třetinu na deset miliard USD.

Slabá čísla komplikují snahy vládnoucí komunistické strany na modernizaci státem ovládané ekonomiky, protože zvyšují riziko politicky nebezpečného rušení pracovních míst. V posledních letech Čína zaostávala v obchodu za stanovenými cíli a na letošní rok již proto neposkytla přesný cíl růstu obchodu. To ukazuje na vysokou nejistotu ohledně vývoje globální poptávky. Ministr obchodu Kao Chu-čcheng v únoru řekl, že obchodní podmínky Číny by se letos měly stabilizovat a zlepšit.

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny se loni zvýšil o 6,9 procenta, což byl nejpomalejší růst ekonomiky za posledních 25 let. Na letošní rok pak vláda stanovila cíl udržet růst v rozmezí 6,5 až 7,0 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy