Vyšetřování: Kupovaly si americké banky rating hypoték?

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 5. 2010 11:22
Prokurátor šetří, zda se banky snažily ošálit ratingové agentury.
Vody Wall Street teď čeří další vyšetřování.
Vody Wall Street teď čeří další vyšetřování. | Foto: Reuters

New York - Osm obsílek do velkých bank rozeslal v New Yorku úřad generálního prokurátora. Banky totiž čelí podezření, že ovlivňovaly ratingové agentury, které hodnotily záruky jejich hypoték a tak pomohly spustit hypoteční krizi. Právě ta stála na počátku ekonomické recese. O vyšetřování dnes informuje deník New York Times.

Podezření, že poskytovaly agenturám zavádějící informace, čelí Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Crédit Agricole a Merril Lynch, tedy banka, kterou nyní vlastní stát. Na druhé straně pak vyšetřovatelé kontrolují agentury Standard & Poor's, Fitch Ratings a Moody's Investor Serivce.

Rating hypotečních jistin je důležitý pro investory, když se rozhodují, zda tyto záruky koupí nebo ne. V souvislosti s hypoteční krizí ratingové agentury čelily kritice, že nadhodnotily právě kvalitu těchto záruk a investoři následně přišli o miliardy dolarů.

Banky si hýčkaly lidi z ratingových agentur

Teď se ukazuje, že svůj podíl na nesprávném ohodnocení mohly mít i samotné banky. Zájem generálního prokurátora totiž upoutal předchozí článek New York Times, v němž deník popisuje taktiky, kterými banky dosahovaly lepšího hodnocení od agentur.

Jednou z nich bylo například najímání zaměstnanců ratingových agentur, kteří pak pomáhali upravovat hypotéky tak, aby získaly co nejlepší rating, ač si jej nezasloužily. Deník upozornil na několik přátelských vazeb mezi zaměstnanci bank a ratingových agentur. Podle článku, který se stal impulsem k vyšetřování, nabízely banky lidem z agentury i milionovou výplatu za jejich pomoc.

Zástupci bank nechtěli celou záležitost v souvislosti s vyšetřováním komentovat. Mluvčí banky Goldman Sachs, která už jednomu procesu u soudu čelí, pouze dříve konstatoval: "Jakékoliv tvrzení, že Goldman Sachs nevhodně ovlivňoval ratingové agentury, se nezakládá na pravdě. Spoléhali jsme na jejich nezávislost jejich procesů i hodnocení."

 

Právě se děje

Další zprávy