Výrobce luxusu Spyker chce stále koupit Saab

Zdeněk John
17. 1. 2010 20:35
Nizozemská firma oficiálně podala nabídku GM na převzetí Saabu.
Logo automobilu Saab 99 z kolekce Maris Berzins.
Logo automobilu Saab 99 z kolekce Maris Berzins. | Foto: Reuters

Praha - Nizozemský Spyker stále stojí o koupi švédské automobilky Saab od GM, napsal týdeník Wirtschaftswoche.

Naděje, že až dosud jasný pád Saabu se podaří odvrátit, tak trvá. Spyker však popřel původní informaci týdeníku, že o koupi usiluje spolu s investiční společností Genii Capital, tedy s vlastníkem 75 procent ve stáji formule 1 Renault. Na nabídce se údajně podílí i šéf F1 Bernie Ecclestone.

Místopředseda správní rady General Motors Bob Lutz na autosalonu v americkém Detroitu už tneto týden řekl, že uzavírání divize Saab bude pokračovat, pokud se neobjeví nabídka, která bude finančně výhodnější, než ukončení jeho činnosti.

Jak se GM postaví k nabídce Spykeru, není jasné. "Nabídky, které jsme až dosud obdrželi, byly vždy pouze srovnatelně výhodné jako uzavření Saabu," uvedl Lutz.

Šéf Spykeru Victor Müller potvrdil, že zájem trvá, ale na otázku, zda je domluven s Genii Capital, zaslal agentuře Reuters sms s jednoduchým textem. "NE," stálo ve zprávě. 

GM už oficiálně zahájil likvidace své švédské divize, tedy Saabu.

"GM říká, že dosud nedostali žádnou přijatelnou nabídku. Důležité je pro nás slovo "dosud". Proces vyhodnocování je někde uprostřed, jednání pokračují," řekl pro Reuters Victor Müller.

 

Právě se děje

Další zprávy