Výrobce čipů Intel uplácí obchodníky, tvrdí Komise

Redakce EKO, Reuters
18. 7. 2008 10:30
Terčem nekalých praktik se stal konkurenční AMD
Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Americká výrobce čipů Intel se dostal v Evropě opět do problémů. Komise ho viní z toho, že maloobchodníkům platil za to, že neprodávali počítače s čipy konkurenčního Advanced Micro Devices (AMD).

"Intel poskytoval výrazné slevy přednímu evropskému maloobchodnímu prodejci osobních počítačů pod podmínkou, že bude prodávat pouze počítače založené na Intelu," stojí v prohlášení komise. Společnost Intel obvinění nadále odmítá, píše agentura Reuters.

Nejde o první obvinění

Přitom nejde o první případ. Evropská komise oficiálně vznesla obvinění proti Intelu už před rokem.

Podle zjištění komise Intel poskytoval výrazné slevy výrobcům počítačů, pokud si kupovali převážně jeho počítačové procesory x86, ale také platil výrobcům za to, že zpozdili nebo zrušili výrobu produktů s čipy od AMD.

Intel také podle EK prodával své čipy některým zákazníkům pod cenou, aby posílil svoji pozici. "Všechny tyto tři typy chování jsou zaměřené na odstranění AMD, hlavního konkurenta Intelu, z trhu," stojí ve zprávě komise.

Foto: AMD

AMD žaluje Intel

Postižená AMD ovšem nečekala až Komise a další regulační úřady zasáhnou a pustila se do boje s Intelem sama. Intel zažaloval ve Spojených státech, Jižní Americe a dalších místech.

Pouze jihokorejský regulační úřad však vynesl rozsudek. Intelu vyměřil pokutu kolem 26 milionů dolarů za zneužívání dominantní pozice na místním trhu.

Intel a AMD jsou dva hlavní výrobci procesorů, které tvoří jádro každého počítače nebo serveru. Intel kontroluje zhruba 80 procent trhu.

V souvislostech:


 

Právě se děje

Další zprávy