Výkon evropské ekonomiky opět klesl, čekal se růst

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 10. 2009 13:23
Eurostat předpokládal růst HDP v Unii, místo toho však klesal.

Brusel - Předčasným optimismem se ukázal měsíc starý odhad, že hrubý domácí produkt v Evropské unii ve druhém čtvrtletí vzroste, byť o pouhou desetinu procenta.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes odhady uvedl na pravou míru, když zveřejnil konečnou zprávu o vývoji hrubého domácího produktu v EU. V celé sedmadvacítce totiž jeho hodnota klesla o 0,3 procenta, v zemích platících eurem o 0,2 procenta.

Tyto údaje popisují vývoj od dubna do června. V porovnání s loňským druhým čtvrtletím se totiž HDP Unie propadlo ještě víc - o 4,9 procenta za všechny členské země a o 4,8 procenta za eurozónu.

Mezi zeměmi, za něž byla potvrzená data k dispozici, si nejlépe vedlo Slovensko, kde HDP za čtvrtletí vzrostlo o 2,2 procenta. Další v pořadí bylo Slovinsko s růstem o 0,7 procenta a Polsko s růstem o půl procenta.

Německo, Francie a Portugalsko zaznamenaly shodný růst HDP o 0,3 procenta. Česko za nimi o dvě desetiny procenta zaostává.

V meziročním srovnání se kladným vývojem HDP může pochlubit jedině Polsko, kde domácí produkt vzrostl o 1,4 procenta.

Naopak nejhlubší propad pocítila Litva, kde HDP pokleslo oproti předchozímu čtvrtletí o 9,8 procenta a meziročně dokonce o více než pětinu.

 

Právě se děje

Další zprávy