Vydavatel Pottera si láme hlavu. Kde vzít nové zisky?

Redakce EKO, Reuters
2. 4. 2008 15:45
Koupíme další autory a zaútočíme na internet
Tržby nakladatelství se zvýšily o 36,5 procenta na 51,4 milionu liber.
Tržby nakladatelství se zvýšily o 36,5 procenta na 51,4 milionu liber. | Foto: Reuters

Londýn/Praha - Zisk britského nakladatelství Bloomsbury Publishing PLC dosáhl rekordu. Díky poslednímu dílu Harryho Pottera se loni více než ztrojnásobil.

Tržby nakladatelství se zvýšily o 36,5 procenta na 51,4 milionu liber (přes dvě miliardy korun), uvedla společnost Bloomsbury v dnešní zprávě.

Úspěchy slaví Britové hlavně díky prodeji sedmi dílů o čarodějnickém učni, kterých se prodalo více než 350 milionů.

Kdo si však nevystál frontu na sedmý díl v noci v některém z knihkupectví, nemusí zoufat. Úvodní náklad je 200 tisíc kusů.
Kdo si však nevystál frontu na sedmý díl v noci v některém z knihkupectví, nemusí zoufat. Úvodní náklad je 200 tisíc kusů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte více:
Všechno o Harry Potterovi - recenze knih a filmů

Vysoké zisky mají nakladatelství v následujících letech zajistit další světoznámý autoři jako Hugh Fearnley-Whittingstall, Margaret Atwoodová nebo Ben Schott. Již dnes je ale jasné, že úspěchu Harryho Pottera dosáhnou jen těžko.

Jsem optimista, tvrdí šéf Bloomsbury

Výkonný šéf nakladatelství Nigel Newton přesto obavy nemá. "Jsem optimista," prohlásil v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters.

"Máme řadu silných titulů. Novou novelu od Margaret Atwoodové, ale také brožované vydání posledního dílu Harry Pottera."

Úspěchy slaví Britové hlavně díky prodeji sedmi dílů o čarodějnickém učni, kterých se prodalo více než 350 milionů.
Úspěchy slaví Britové hlavně díky prodeji sedmi dílů o čarodějnickém učni, kterých se prodalo více než 350 milionů. | Foto: Ondřej Besperát

Akcie Bloomsbury stále lehce stoupají a drží se na 165,5 pencích, což stanovuje cenu společnosti na 114 milionů liber.

Digitální knihy mají budoucnost

Bloomsbury nenechává nic náhodě a expanduje na trh s digitálními knihami.

"Uzavřeli jsme partnerství s Microsoftem, který digitalizuje celý náš katalog a část uvolní na internetu zdarma," potvrdil Newton. Bližší informace nejsou známy.

A přestože zisky ve Spojených státech v posledních měsících nepatrně klesly, vedení se dopadů ekonomické krize neobává. Podle jejich vyjádření je prodej knih na ekonomických krizích historicky nezávislý a vůči změnám imunní.

 

Právě se děje

Další zprávy