Vybere si Dell Polsko, nebo Slovensko?

ČTK
14. 6. 2006 15:16
Bratislava - Slovensko a Polsko spolu bojují o investici největšího světového výrobce osobních počítačů Dell.

Dell už se slovenskou vládou jedná o výstavbě továrny, v níž by mohlo najít práci až několik tisíc lidí.

ČTK to dnes potvrdili ministr financí Ivan Mikloš a šéf slovenské pobočky Dellu Veit Dengler. Podle informací by nový závod mohl stát v okolí Nitry.

"Rozhodnutí ještě nepadlo. Díváme se v regionu po více zemích," řekl Dengler.

Vyhodnocení plánované investice podle něj trvá déle, než společnost očekávala.

Nová továrna na výrobu počítačů by podle Denglera měla být "relativně velká". V Evropě má Dell továrny zatím jen v Irsku, kde zaměstnává kolem 6000 lidí. "V tomto stadiu však nemůžu poskytnout další detaily," uzavřel Dengler.

"Ano, jednáme a ucházíme se o tuto investici, teď je ale na Dellu, aby se rozhodl. Jsme v posledním kole mezi dvěma zeměmi," řekl o investici Ivan Mikloš s tím, že druhým státem je údajně Polsko.

Dell se rozhoduje několik let

Dell už má na Slovensku zákaznické telefonní centrum, které poskytuje služby německy hovořícím zákazníkům z Evropy. Firma na Slovensku zaměstnává asi 1400 lidí. O investici v některé zemi střední Evropy se údajně spekulovalo více let.

Slovenská jednání o investici potvrdil ČTK také dobře informovaný zdroj blízký vládní agentuře Sario, který si nepřál být jmenován. Investice se podle něj měla oznámit už na konci dubna, ale termín se údajně neustále odkládá. V rámci jednání se připravilo více variant investice, podle nichž by nová továrna měla zaměstnat 1000 až 3000 lidí.

Výši chystané investice se zatím nepodařilo zjistit. Údajně by však mělo jít o takzvaný projekt typu B, tedy o investici v oblasti vyspělých technologií, na níž by měla například navázat univerzitní centra. Spolupráci s univerzitami ČTK potvrdil i Dengler.

 

Právě se děje

Další zprávy