Vuitton se brání: Dost bylo padělků!

Adam Junek
12. 6. 2006 0:01
New York - Žaloby kvůli padělání slavných módních značek se množí. Největší módní dům světa se nyní pustil do boje s gigantem světového maloobchodu.

Francouzský koncern LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, který sdružuje desítky slavných značek, podal žalobu na americký řetězec Wal-Mart. A důvod? "Prodáváte padělky našich kabelek Fendi, jako by byly pravé. Ke všemu za pětinovou cenu," tvrdí se v žalobě.

Za tři stovky namísto za tisíc

Kromě toho má Wal-Mart ve svém řetězci Sam's Club prodávat také nepravé klíčenky nebo peněženky, stěžuje si LVMH. Řetězec se zatím podle zpravodajského serveru BBC News nevyjádřil.

Francouzská firma cituje v žalobě příklad kabelky, kterou Wal-Mart prodává za necelých tři sta dolarů. Přtiom originál stojí bezmála tisícovku. LVMH tak požaduje náhradu škody a zničení všech nelegálních výrobků.

Padělky jsou tradičně bolestivým místem velkých módních domů. Tradičně se vyrábějí v asijských zemích a prodávají se na tržištích. Thajsko je tak například proslulé pro zdařilé napodobeniny výrobků Diesel, v Číně zase frčí ze sportovních značek Puma a na tržištích lze pořídit hodinky jakékoliv značky - ať už návrhářské nebo profesionální hodinářské manufaktury za zlomek ceny.

Při své návštěvě Číny před dvěma lety si tak například na šanghajské tržnici zakoupil Giorgio Armani hodinky své značky téměř k nerozeznání podobné originálu asi za pět set korun. Cena těch pravých by se pohybovala okolo deseti tisíc. Návrhář tenkrát prohlásil, že je polichocen, jak zdařilý padělek to je.

V hledáčku je i Carrefour

Jiní návrháři tak shovívaví nejsou, protože jim takto ucházejí tržby a zisky. A navíc se stále častěji zdařilé falzifikáty objevují i v kamenných obchodech, kde zákazníci více věří, že jde o originály a ke všemu za rozumnou cenu. A módní koncerny se začínají bránit.

Letos tak už například společnost LVMH zakročila za pomoci právníků proti francouzskému řetězci Carrefour, protože měl prodávat ve svých čínských pobočkách padělky značek, na něž má ochrannou známku Vuitton.

 

Právě se děje

Další zprávy