Vstup Facebooku na burzu udělá ze zaměstnanců milionáře

ČTK ČTK
2. 2. 2012 12:35
Nejštědřeji se vedení podniku v minulosti chovalo k programátorům
Foto: Facebook

New York - Chystaný příchod největší světové sociální sítě Facebook na burzu udělá z tisícovky jejích zaměstnanců dolarové milionáře.

Ti současní i bývalí totiž získávali za své služby firmě akcie, které v minulosti nebyly obchodovatelné, ale zaměstnanci vždy počítali s tím, že jednoho dne se tak stane. Píše o tom britský deník Daily Mail.

"Lidé vždycky dávali dohromady seznamy nápadů a věcí, který by chtěli uskutečnit a nyní toho budou schopni," cituje deník nyní již bývalého zaměstnance Facebooku, který do firmy nastoupil v roce 2005.

Jeho samotného prý zajímá především výlet do kosmu za 200 tisíc dolarů, tedy zhruba čtyři miliony korun, který nabízí společnost Virgin Galactic. Hodnotu svých akcií přitom odhaduje na zhruba 50 milionů dolarů, tedy téměř jednu miliardu korun.

Jedna skupina zaměstnanců sociální sítě prý již organizuje velkou expedici do Mexika zaměřenou na památky mayské civilizace. Dovolit si ji přitom budou moci zejména první zaměstnanci společnosti, které také čeká největší zbohatnutí.

Akcie dostali i řadoví pracovníci

Z prudkého nárůstu vlastního bohatství se ovšem budou moci těšit i "obyčejní" programátoři, obchodní zástupci či další běžní zaměstnanci. K platu rovněž dostávali i akcie.

Počet zaměstnanců Facebooku se od roku 2008 rozrostl z 800 až na současných 3000. Na více než jeden milion dolarů si po vstupu firmy na burzu přijde zhruba tisícovka z nich.

Lou Kerner ze společnosti Liquidnet odhaduje, že jedna akcie bude mít cenu zhruba 40 dolarů, přičemž celkem jich bude existovat 2,5 miliardy. Tržní hodnota firmy tak má činit zhruba 100 miliard dolarů (téměř dva biliony korun).

Nejštědřeji se vedení podniku v minulosti chovalo k programátorům. Bývalý zaměstnanec tvrdí, že například v roce 2009 firma nabídla programátorům s 15letou pracovní praxí nákup zhruba 65 000 akcií po šesti dolarech.

Po směně akcií v poměru 5:1, která se odehrála v říjnu 2010, mohou nyní tito programátoři nakoupit celkem 325 000 akcií, což jim při následném prodeji za 40 dolarů za jednu akcii přinese zisk 13 milionů dolarů (přes 240 milionů korun).

Podíl času stráveného na sociálních sítích
Podíl času stráveného na sociálních sítích | Foto: comScore, InvestičníWeb.cz

Podle dalšího ze zaměstnanců, který si přál zůstat v anonymitě, nebylo nijak výjimečné, když vedení nabídlo některým manažerům až 100 000 akcií naráz.

Oživení pro obchodníky s luxusem 

Na novou vrstvu milionářů už se připravují firmy v americkém Sillicon Valley, kde Facebook sídlí. "Celá řada z nich se stane multimilionáři ve 30 letech, ale žít budou až do stovky," říká nejmenovaný investiční poradce ze San Ramon v Kalifornii.

Příliv tolika nových milionářů bude pro místní společnosti znamenat vítané oživení, především pak pro realitní makléře a prodejce aut.

Z takového vývoje ale budou těžit i charitativní organizace, kterým se dostane mnoha nových a zejména bohatých dárců. "Když takto naráz zbohatnete a držíte tak atraktivní aktiva, je nejlepší čas začít s filantropií," řekl televizi MSNBC expert na charitu Rob Mitchell.

Vítanou finanční injekci získá i kalifornská státní pokladna, která momentálně zeje prázdnotou. Na kapitálových daních si po vstupu Facebooku na burzu přijde na stovky milionů dolarů. Vzhledem k rozpočtovému deficitu ve výši 9,2 miliardy dolarů jde bezpochyby o vítaný příspěvek.

 

Právě se děje

Další zprávy