Všimné po anglicku: Letadlo pro saúdského prince

Adam Junek
15. 6. 2007 12:44
BAE Systems koupila princi Airbus A340
Foto: Ondřej Besperát

Londýn - Korupční aféra, která vypukla okolo britské zbrojovky BAE Systems, nabývá dalších rozměrů.

Princ Bandár bin Sultán, který od zbrojovky údajně inkasoval v průběhu let přes miliardu liber za to, že pomohl sjednat kontrakt se saudskoarabskou armádou v hodnotě 40 miliard, obdržel ještě další dáreček. Soukromý letoun Airbus A340 za 75 milionů liber.

Mezi šejky patří vlastnictví soukromého velkého letadla k dobrému tónu. A BAE, jejíž obchody prověřují protikorupční jednotky hned několika států včetně České republiky, tak měla princi podle dnešního vydání listu The Guardian udělat tímto "dárkem" radost na jeho narozeniny v roce 1998.

ROLE PRINCE BANDÁRA:
Tajné platby zbrojovky jistily princi luxus

V barvách fotbalu

Letoun je vyveden v barvách princova nejoblíbenějšího amerického fotbalového týmu - Dallas Cowboys. Podle Williama Simpsona, životopisce Bandára, je letadlo velmi často využíváno - například pro lety do Honolulu, Casablanky, Kapského Města či Karibiku.

A výdaje za provoz letadla platí stále britská zbrojovka.

Podle právníků prince Bandára, s nimiž se Guardian spojil, je letadlo součástí dohody mezi britskou stranou a ministerstvem obrany Saúdské Arábie, podle níž Saúdové nakoupili bojové letouny od BAE. Airbus tak prý patří právě ministerstvu a využívají ho další vládní činitelé včetně krále Abdulláha nebo ministra zahraničí prince Faisala. Podle nich tak nejde o úplatek.

Princ Bandár odmítá, že by se dopustil jakékoli nepravosti a totéž tvrdí BAE. Firma navíc dodává, že všechny platby byly "výslovně schváleny" britskou vládou.

V souvislostech
Autor fotografie: sh

V souvislostech

  • VŠE O KAUZE GRIPEN: Projděte si speciál, v němž naleznete všechny články, které o jedné z největších korupčních afér současnosti sepsali reportéři Aktuálně.cz

Právě ta zastavila vyšetřování údajné korupce v tomto případě z důvodu "národní bezpečnosti", tedy v zájmu zachování dobrých vztahů s ropnou velmocí.

Včera také generální prokurátor Lord Goldsmith přiznal, že fakta o tajných ujednáních ve smlouvě se Saúdy nebyla poskytnuta protikorupčnímu panelu Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle něj to bylo v zájmu "národní bezpečnosti".

OECD sleduje Británii i další členy, jak se drží dohody o potírání korupce, a vyjádřila vážné obavy poté, co bylo v prosinci loňského roku zastaveno vyšetřování.

Pustili se po jiných kauzách

Britská protikorupční jednotka (SFO) se tak více zaměřila na vyšetřování dalších podezřelých transakcí BAE. Ty se týkají například Jižní Afriky, Tanzánie ale také České republiky a Maďarska.

V posledních dvou zemích jde o údajnou korupci v řádu několika miliard korun při prodeji švédských stihaček gripen, na jejichž výrobě se BAE podílí. V Maďarsku byl kontrakt nakonec uzavřen. V Česku o jediný hlas při jednání Poslanecké sněmovny neprošel. Nakonec se česká armáda gripenů dočkala, a to formou pronájmu.

JAK SE HLASOVALO:
Otočili při gripenech a ztratili paměť

Letos ale po sérii reportáží švédské televize bylo znovu otevřeno šetření jak švédské, tak české policie. Později se připojili i švýcarští specialisté na korupci, protože se ukázalo, že v Ženevě jsou zřejmě ukryty dokumenty BAE o tajných dohodách s agenty, kteří měli za úkol kontrakty prolobbovat.

POSLEDNÍ REPORTÁŽ:
Podezření z korupce u gripenů dorazilo i do Maďarska

 

Právě se děje

Další zprávy