Vrcholí stávka letových dispečerů, čekají se problémy

ČTK ČTK
Aktualizováno 30. 1. 2014 17:05
Největší problémy čekají zřejmě na francouzských letištích.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Paříž/Praha - V Evropě dnes vrcholí stávka letových dispečerů, kteří protestují proti plánům na změny v organizaci vzdušného prostoru. S největšími problémy se potýkají cestující ve směru z Francie a do této země, neboť trojice hlavních pařížských letišť odbaví asi o pětinu letů méně. Protesty se dotkly i dvou letů z pražského ruzyňského letiště do Paříže.

Francouzský úřad pro civilní letectví vyzval aerolinky, aby na dnešní den o 20 procent snížily počet letů na pařížská letiště Charlese de Gaullea, Orly a Beauvais. Internetový portál letišť, která francouzskou metropoli obsluhují, cestujícím doporučuje, aby si před cestou ověřili, zda nebyl omezen i jejich let. Podle agentury DPA musejí cestující v Paříží počítat v průměru s půlhodinovým zpožděním.

"Zhruba půlhodinová zpoždění nabraly kvůli protestům také ranní spoj ČSA na lince do Paříže a polední let společnosti Air France," řekla mluvčí Letiště Václava Havla Praha Eva Krejčí. Výrazné komplikace nezaznamenalo ani tuzemské Řízení letového provozu . Protest se podle očekávání nepromítl do většího počtu zpoždění v českém vzdušném prostoru, dodal mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Do stávky, která oficiálně skončí v pátek v šest hodin ráno středoevropského času, se zapojili i čeští dispečeři. Ti, podobně jako jejich kolegové v Maďarsku, Rakousku, Portugalsku a Řecku, chtějí během protestu poskytovat jen základní služby. Letadla například budou využívat jen předem určené dráhy, což jim neumožní vyrovnávat případná zpoždění.

Proti sjednocení vzdušného prostoru

Německá společnost Lufthansa dnes zrušila 12 letů z Rakouska a do Rakouska. Na budapešťském letišti protest podle mluvčího nezpůsobil cestujícím žádné komplikace s výjimkou zrušeného ranního letu z Mnichova. V Portugalsku se problémy neočekávají, protože by měla stávkovat jen část personálu.

Ve středu již stávka postihla řadu evropských zemí, mimo jiné Itálii, Portugalsko a Francii. Nicméně francouzský dopravce Air France chce odbavit všechny dálkové lety, výpadky a komplikace očekává zejména na krátkých a středních trasách. Několik letů zrušila také německá Lufthansa a nízkonákladové aerolinky easyJet.

Protesty dispečerů jsou zaměřeny proti plánu Evropské komise na sjednocení vzdušného prostoru nad Evropskou unií. Záměr komise by měl zkrátit letové vzdálenosti a ušetřit evropským aerolinkám ročně miliardy eur. Odbory v tom ale vidí bezpečnostní rizika a rovněž se obávají rušení pracovních míst.

 

Právě se děje

Další zprávy