Vodka v Rusku má rekordně zdražit. O víc než třetinu

ČTK ČTK
19. 11. 2012 9:20
Půllitrová láhev má od Nového roku stát nejméně 170 rublů místo dosavadních 125
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Moskva - Půllitrová láhev vodky bude v ruských obchodech od Nového roku stát nejméně 170 rublů (asi 107 korun) místo dosavadních 125 rublů (79 korun).

Prudce zvýšit minimální cenu vodky a dalších lihovin navrhuje regulační úřad, jehož návrhy dosud vláda vždy vyslyšela. Tisk tak bere zdražení o rekordních 36 procent jako hotovou věc.

Největší zdražení vodky v dosavadní krátké historii minimálních cen lihovin v Rusku se vysvětluje zvýšením spotřební daně z lihu. Ta se od Nového roku zvýší o třetinu a následující rok o další čtvrtinu.

Výrobci předpokládají, že zdražení povede k prořídnutí sortimentu značek nejlacinější vodky, na kterou připadá asi 45 procent trhu legální vodky. V obchodech pak půllitrová láhev bude nejspíše stát okolo dvou stovek rublů (asi 120 korun).

A experti se přou, zda kvůli dražší vodce chudší Rusové přesedlají na podomácku pálenou samohonku, anebo tento přestup už dávno uskutečnili, a tak se nynějších zákazníků prudké zvýšení minimální ceny až tak nedotkne.

Zdražování vodky bylo původně zavedeno jako součást kampaně Kremlu proti přílišnému pijáctví a proti nelegální výrobě vodky. Na rozdíl od sovětského vůdce Michaila Gorbačova, který se v polovině 80. let snažil vymýtit alkoholismus zákazy i ničením vinic až ke zničení vlastní popularity, se nynější kampaň opírá hlavně o ekonomické nástroje.

Obchodníci nesmějí jít pod minimální cenu

Minimální cenu za vodku úřady zavedly k 1. lednu 2010, cokoliv s nižší cenou je nelegální, a tedy postižitelné. Současně úřady zkracují dobu, kdy a kde se smí alkohol prodávat, vyhlašují zákaz nočního prodeje a podobně. V některých regionech tak spotřeba vodky klesla až o třetinu, i když místy se o to populárnějším stalo pivo. Letos se kvůli prezidentským volbám nezvyšovaly minimální ceny od Nového roku, ale až v polovině léta, a to o 30 procent.

Zvyšování cen přispívá k vyšším příjmům státního rozpočtu. Zatímco předloni se na daních z vodky vybralo necelých 180 miliard rublů, letos to má být už 230 miliard.

Spolu s vodkou mají od 1. ledna 2013 podražit ruské koňaky a brandy. Otazník dosud visí nad návrhem zavést minimální ceny i na šumivá vína.

 

Právě se děje

Další zprávy