Vlastník TV Nova snížil ztrátu, získal nové finance

ČTK ČTK
28. 2. 2014 15:28
V Česku zaznamenala CME propad výnosů o zhruba 30 procent na 191,8 milionu dolarů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Hamilton/Praha - Americká mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní televizi Nova, loni snížila ztrátu o zhruba polovinu na 281,5 milionu dolarů (5,6 miliardy korun). Výnosy meziročně klesly o desetinu na 691 milionů dolarů (13,76 miliardy korun).

irma také informovala o dohodě na novém financování s hlavním akcionářem Time Warner a její výsledky za poslední čtvrtletí výrazně překonaly očekávání.

V České republice loni firma zaznamenala propad výnosů o zhruba 30 procent na 191,8 milionu dolarů. Provozní výsledek OIBDA, který nezahrnuje odpisy majetku a ztráty ze snížení hodnoty aktiv, spadl do ztráty 11,3 milionu dolarů po zisku 106,3 milionu dolarů v předchozím roce. Na výsledku se podle dřívějších vyjádření společnosti podepsala mimo jiné nová obchodní politika na českém trhu, kde řada zákazníků odmítla strategii vyšších cen reklamy.

"Výsledky za rok 2013 ukazují, že zůstáváme jasnými lídry, co se týče sledovanosti na všech trzích, kde působíme. Očekáváme, že si tuto pozici udržíme i v roce 2014," řekl jeden z šéfů CME a současně generální ředitel TV Nova Christoph Mainusch.

Time Warner dá další peníze

CME rovněž sdělila, že se jí podařilo dohodnout na dalším financování se svým hlavním akcionářem, americkou mediální skupinou Time Warner. Díky tomu by měla firma prostřednictvím různých dlužních cenných papírů získat až 545 milionů dolarů nových peněz, které umožní financovat splacení dluhopisů v roce 2016 a další potřeby. To by mělo podstatně snížit výši úroků, které bude CME v příštích letech platit.

V posledním čtvrtletí roku výnosy podniku klesly meziročně o šest procent na 237,9 milionu dolarů. Čistá ztráta klesla na 108,2 milionu z 503,1 milionu dolarů před rokem. Čtvrtletní výsledky byly podstatně lepší, než čekali analytici v anketě agentury Reuters.

Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov a Telka. CME vedle Česka provozuje televize na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a ve Slovinsku.

 

Právě se děje

Další zprávy