Vlastník Prazdroje koupil pivovar v Austrálii

ČTK ČTK
21. 9. 2011 12:31
Ve světovém pivovarnictví jde o největší převzetí od roku 2008
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Londýn - Také na australském, stejně jako na řadě jiných trhů s pivem, se jedničkou stane globální pivovarnická skupina SABMiller.

Ta se dohodla na převzetí australského konkurenta Foster´s Group za 9,9 miliardy australských dolarů (AUD, 185 miliard Kč).

Do portfolia firmy už vlastní Pilsner Urquell a dále například Miller Lite, Peroni či Grolsch. Foster´s vyrábí pivo se značkami  Victoria Bitter, Pure Blonde a Cascade.

"Jsme rádi, že jsme dosáhli (s vedením Foster´s) dohody o doporučené transakci, která bude takto předložena akcionářům Foster´s," uvedl ve firemním sdělení šéf SABMiller Graham Mackay.

Původní nabídka zněla na 9,5 miliardy dolarů

Firma dodala, že transakce je součástí její strategie globálního oživení aktivit, které obohatí její operace na rozvojových trzích Afriky, Latinské Ameriky a východní Evropy.

SABMiller předložil už v červnu nabídku na převzetí Foster´s za 9,5 miliardy AUD. Vedení australské firmy ji však odmítlo s tím, že je příliš nízká. SABMiller v polovině srpna předložil tutéž nabídku přímo akcionářům, nakonec však přistoupil na zvýšení ceny.

Převzetí Foster's je ve světovém pivovarnictví největší transakcí od roku 2008, kdy belgická skupina InBev zaplatila zhruba 52 miliard dolarů za amerického rivala Anheuser-Busch.

 

Právě se děje

Další zprávy