Vládci HP poputují před soud

5. 10. 2006 11:32
San Francisco  - Nejvyšší státní zástupce Kalifornie Bill Lockyer vznesl obvinění proti bývalé předsedkyni správní rady počítačové firmy Hewlett-Packard Patricii Dunnové a čtyřem dalším lidem z trestných činů.

Lockyer v noci na dnešek uvedl, že obvinění porušili právo na soukromí a zákony, když kvůli únikům informací z podniku odposlouchávali novináře, manažery a zaměstnance firmy.

Obvinění se snažili zjistit, kudy odcházejí z podniku do médií důvěrné informace. "V tomto zcestném úsilí lidé z HP i mimo firmu porušili práva na soukromí a překročili zákony státu," řekl Lockyer novinářům. Dodal, že se generální ředitel Mark Hurd evidentně trestných činů nedopustil.

Vyšetřování podle státního zástupce zůstává otevřené. Dunnovou, Hurda a další zúčastněné vyslýchá i americký Kongres.

Všem pěti obviněným hrozí obžaloba ze čtyř trestných činů. Jsou to spiknutí, nezákonné zneužívání kabelového, rozhlasového či televizního přenosu, pořizování, kopírování a zneužívání počítačových dat a zneužití údajů osobní identifikace. Každý z těchto bodů představuje nejvýše tři roky vězení a peněžité tresty.

Vedle Dunnové je obviněn i bývalý ředitel HP pro etické záležitosti Kevin Hunsaker. Další tři jsou detektivové Bryan Wagner, Ronald Delia a Matthew DePante z detektivní kanceláře Action Research Group. Při kontroverzním vyšetřování úniků firemních informací v letech 2005 a 2006 se detektivové vydávali za manažery firmy, její zaměstnance a novináře, aby získali nahrávky telefonních rozhovorů.

"Toto jsou obvinění vznesená proti nesprávné osobě v nesprávnou dobu a z nesprávných důvodů," bránil Dunnovou její právní zástupce Jim Brosnahan. Dle jeho slov jde o dobře financovanou a zmanipulovanou dezinformační kampaň. Dunnová měla původně opustit místo až v lednu, ale minulý měsíc odstoupila kvůli skandálu z funkce. Řekla, že lituje toho, jakým způsobem se úniky informací z HP vyšetřovaly, za tyto metody ale odmítla vzít osobní zodpovědnost.

"V těchto bodech obvinění jsem nevinen," reagoval detektiv Delia. "Jsem profesionální soukromý detektiv přes 30 let. Zákon respektuji a v případě HP jsem zákon neporušil," dodal. Právníci ostatních obviněných nebyli k zastižení, aby se vyjádřili, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy