Virtuální měna bitcoin se vyšplhala na nový rekord

ČTK ČTK
6. 11. 2013 16:04
K růstu přispěly úvahy aukčního serveru eBay, že začne tuto měnu v budoucnosti akceptovat.
Foto: Bitcoin.org

Frankfurt nad Mohanem - Hodnota kybernetické měny bitcoin se dnes vyšplhala na nové rekordní maximum kolem 251 dolarů (zhruba 4800 korun). K růstu podle agentury DPA přispěly úvahy internetového aukčního serveru eBay, že začne tuto měnu v budoucnosti akceptovat.

Ještě zhruba v polovině loňského roku stál jeden bitcoin pouhých sedm dolarů. Začátkem letošního roku zaznamenala měna silný růst, později se však vývoj jejího kurzu dočasně obrátil kvůli technickým problémům při obchodování.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetickou měnu "tiskne" síť počítačů podle softwaru, který uvolňuje nové mince stabilním, avšak stále pomalejším tempem. Počet jednotek v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů a poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

Na bitcoinu je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu již také přijímají některé obchody. Začátkem srpna ji za legitimní platidlo uznal soudce amerického federálního soudu v Texasu. Ve stejný měsíc tuto měnu uznalo rovně německé ministerstvo financí.

 

Právě se děje

Další zprávy