Vietnamské aerolinky koupí sto boeingů. Za letadla utratí přes 11 miliard dolarů

ČTK ČTK
23. 5. 2016 8:11
Sto letadel typu 737 MAX 200 od společnosti Boeing si objednaly vietnamské aerolinky VietJet. Dodávku za 11,3 miliardy dolarů by společnost měla obdržet v letech 2019 až 2023. VietJet rovněž podepsal smlouvu na motory od společnosti Pratt & Whitney, divize amerického průmyslového konglomerátu United Technologies Corporation, pro 30 letadel Airbus A321, které si aerolinky objednaly loni v listopadu. Hodnota kontraktu na motory činí více než tři miliardy dolarů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Hanoj - Vietnamská letecká společnost VietJet si u americké strojírenské společnosti Boeing objednala sto letadel 737 MAX 200 v katalogové hodnotě 11,3 miliardy dolarů (272 miliard Kč). Oznámily to aerolinky, které se tím stávají jedním z nejrychleji rostoucích nízkonákladových přepravců v regionu.

VietJet by měl nová letadla obdržet mezi lety 2019 a 2023. Jeho letecký park bude poté čítat více než 200 letadel od Boeingu i jeho evropského konkurenta Airbusu, uvedl podle agentury Reuters také přepravce.

O pevné zakázce na nová letadla aerolinky informovaly v druhý den návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy ve Vietnamu. Obama je teprve třetím americkým prezidentem, který od konce vietnamské války v roce 1975 zavítal do země. Nejsledovanější otázkou jeho cesty je možné další zmírnění, či dokonce zrušení amerického zbrojního embarga vůči Vietnamu.

VietJet rovněž podepsal smlouvu na motory od společnosti Pratt & Whitney, divize amerického průmyslového konglomerátu United Technologies Corporation, pro 30 letadel Airbus A321, které si aerolinky objednaly loni v listopadu. Hodnota kontraktu na motory činí více než tři miliardy dolarů (72,2 miliardy Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy