Víc upravených plodin, eldorádo Monsanta

aju
5. 1. 2006 0:01
St. Louis - Je libo geneticky upravenou pšenici? Přes rozporuplné postoje k podobným plodinám si výrobci geneticky upravovaného osiva mnou ruce nad rostoucími tržbami.
Čínská žena sklízí pšenici. Půjde si pak zahrát basketbal, nebo stolní tenis?
Čínská žena sklízí pšenici. Půjde si pak zahrát basketbal, nebo stolní tenis? | Foto: Reuters

Jednička na trhu, americká společnost Monsanto, tak vykázala včera více než třicetiprocentní nárůst obratu ve svém prvním fiskálním čtvtletí, konkréntně 1,41 miliardy dolarů. V kase jí pak zůstalo 59 miliónů dolarů čistého zisku. V provnání s loňským rokem jde o výrazné zlepšení. Tehdy firma, která působí i v České republice, prodělala 40 miliónů.

"Toto čtvrtletí bylo velmi uspokojivé. Navíc máme ve vývoji nové produkty, které nám pomohou nadále růst," pochaloval si na tiskové konferenci Hugh Grant, šéf Monsanta.

Geneticky upravené plodiny již pěstuje přes osm miliónů farmářů v sedmnácti zemích světa. Nejčastěji se pěstuje sója (na celkové produkci se již podílí ze 60 procent), řepka a bavlna. Japonsko, které se dříve podobným rostlinám bránilo, nakonec některé zemědělcům povolilo a navíc věnovalo milióny dolarů na výzkum genomu rýže.

Greenpeace je proti

Proti genetice v zemědělství se staví především ekologické organizace typu Greenpeace. Vlády většinou vyčkávají na veřejné mínění, například v Evropě genetickým potravinám nakloněno není.

Upravené plodiny patří také ke sporům mezi Evropskou unií a Spojenými státy. USA, které jsou největšími zastánci "genetické výpomoci" rostlinám, by chtěly do unie více vyvážet. Unie se tomu brání a rozhodnout má Světová obchodní organizace. Panel arbitrů měl rozhodnout již nyní na počátku ledna. Včera však agentura Reuters přinesla informaci, že před únorem se verdikt čekat nedá."Dosáhnout rozhodnutí je obtížné, o pár týdnů se to zpozdí," citovala agentura nejmenovaného diplomata.

Ve Spojených státech je už přes sedmdesát procent sojových bobů a bavlny pěstováno z upraveného osiva. Oproti tomu v Evropě budí geneticky modifikované plodiny stále obavy. A přesto, že unie povoluje dovoz a také pěstování těchto rostlin, mnohé státy se tomu urputně brání, mezi jinými Rakousko nebo Řecko. Proti dovozu tak zvaných GMO potravin se postavili v prosinci také Švýcaři.

V Česku se geneticky upravené plodiny začaly pěstovat teprve vloni. Víc než padesát pěstitelů vysadilo na zhruba dvou stech sedmdesáti hektarech geneticky upravenou kukuřici.

 

Právě se děje

Další zprávy