Věštec z Omahy cítí zisky za oceánem

Adam Junek
5. 5. 2007 19:30
Multimiliardář Warren Buffett vyřkl letošní proroctví
Warren Buffett opatřil svým podpisem ukulele, které poslal do dražby na eBay
Warren Buffett opatřil svým podpisem ukulele, které poslal do dražby na eBay | Foto: eBay

Omaha- Loni to bylo zlomové rozhodnutí. Letos jen potvrzení trendu. "Neomylný" a proto obdivovaný investor Warren Buffett ve svém ostře sledovaném projevu k akcionářům a investorům na valné hromadě své společnosti Berkshire Hathaway ukázal směr investic: za oceán.

Podle něj jsou tak největší šance na zisky při nákupu firem mimo územá Spojených států. Loni takl učinil ve více než 40leté historii své firmy prvně. A hned dokázal, že to myslí vážně. Odkoupil za čtyři miliardy dolarů majoritu v izraelské ocelárenské společnosti Metalworking. A chuť k nákupům jej drží nadále.

"Celý svět je teď v našem hledáčku," řekl šestasedmdesátiletý Buffett.

Kromě toho prorokoval druhý nejbohatší muž světa nárůst cen pojištění. A to proto, že podle něj globální oteplování zvýší ztráty způsobené hurikány. A jheho slova jistě nevyzní na prázdno, bezmála polovina jeho impéria hodnoceného více než sto miliardami dolarů totiž spadá do sektoru pojišťovnictví.

Buffett je prostě třída...

Na 25 tisíc fanoušků finančního guru zamířilo dnes do Omahy v Nebrasce. Čekala na ně spousta Coca-Coly (Buffett vlastní podíl ve firmě) a sladkostí od společnosti See's Candy (tu Berkshire ovládá celou). A čekali, až Buffett promluví.

Buffett je totiž se zhruba padesáti miliardami dolarů druhý nejbohatší muž světa. A ke svému pohádkovému bohatství, jehož velkou část se loni rozhodl věnovat na charitu, přišel díky svému neomylnému čuchu na skvělé obchody s akciemi.

A na každém tomto výročním mítinku Buffett radí, co je v následujích letech nejvýhodnější dělat, aby se peníze množily. Jeho púředpovědi se staly natolik pověstnými a navštěvovanými, že se setkání v Omaze říká Woodstock kapitalismu, a Buffettovi to rozhodně lichotí.

A ještě něco táhne investory do Omahy. Valná hromada Berkshire Hathaway není nudná povinnost, která končí jak nejrychleji to jde, jak tomu bývá většinou zvykem. Buffett ji pojímá jako skvělou společenskou událost.

Buffettovo impérium

  • V roce 1965 koupil krachující textilku Berkshire Hathaway a přeměnil ji ve finanční firmu v hodnotě asi 136 miliard dolarů
  • Buffettova firma má asi 50 divizí v různých odvětvích, například energetice, potravinářství nebo pojišťovnictví
  • Investiční portfólio firmy zahrnuje zvučná jména jako Coca-Cola, Wal-Mart Stores nebo Washington Post
  • Sedí na penězích: od roku 1967 nevyplatil dividendy, firma má tak na investice více než 40 miliard dolarů
  • Podle Forbesu má jmění ve výši asi 50 miliard dolarů, jeho plat je však pouhých 100 tisíc dolarů ročně

Den předem se jde na "malý" koktejl, na večeři do jeho oblíbeného steakhousu a firma oznámí své výsledky za poslední rok - včera se pochlubila 12procentním růstem zisku.

Show must go on...

Od rána se pak rozjíždí samotná valná hromada. A nikdo si nenechá uniknout zahájení, ač je velmi časně. Buffett vždy připraví "překvapení". Tu hraje na ukulele, které pak dokonce nechal vydražit, jindy tančí s maskoty některé ze svých firem, tu cvičí na instruktážním filmu pod vedením svého přítele a kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera.

Ani letos své fanoušky nezklamal. Na pódiu, kde se měl objevit Warren Buffett se jako první zjevil taky Buffett ale Jimmy. Zpěvák zavtipkoval, že jeho vzdálený bratranec Warren se mu rozhodl předat žezlo ve firmě. Posléze zazpíval předělávku písně Margaritaville s novým názvem Wasting away at BerkshireHathawayville. A pak povolal toho Buffetta, na nějž všichni čekali.

Potom měli jako vždy přítomní možnost ptát se několik hodin slavného investora, jemuž se pro neomylnost přezdívá věštec z Omahy, ptát na jakoukoliv ekonomickou otázku.

Indiáni "útočí"

A letos i tuto část valné hromady čekala malá show. Do Omahy totiž zamířila asi čtyřicítka zástupců dvou indiánských kmenů - Karuků a Juroků.

Ti chtěli žádat boháče, aby z řeky Klamath odstranil vodní nádrže, které stavěla jedna z jím ovládaných společností PacificCorp. Indiáni chtějí vylepšit životní podmínky tamních populací lososů.

Osm zástupců z delegace mělo mít šanci oslovit Buffetta přímo. "Zeptám se jej, co řekne karuckým dětem, když se dozvědí, že nebudou moci pokračovat v tradičním rybaření na Klamathu. Myslím, že až to uslyší, pomůže nám," svěřil se předem agentuře AP Craig Tucker, mluvčí Karuků.

Jedna otázka však nadále zůstává nezodpovězena. A to, kdo legendárního investora nahradí ve vedení firmy - a k tomu směřoval i vtípek zpěváka Buffetta.

Předloni, když "Věštec z Omahy" radil, že bude slabý dolar a že se neoplatí nakupovat akcie, protože jsou nadhodnocené, se spekulovalo, že by jej ve vedení Berkshire Hathaway mohl nahradit jediný člověk, který má více peněz, Bill Gates. Ten ostatně rád vystupuje v Buffettových filmech v roli "hlupáčka".

Gates byl totiž zvolen do užšího vedení investičního impéria. Všechny spekulace okolo nástupnictví však Buffett komentoval slovy: "Dokud budu zdravý, budu v čele firmy."

Loni alespoň potutelně sdělil, že on má nástupce vybraného a že je zevnitř firmy. Víc se zvědavci nedozvěděli. A letos zase akcionáři Berkshire Hathaway prosili, aby Buffett neodcházel. Bez něj totiž žádná Berkshire není.

Buffettovo renomé

Jak si vlastně Buffett vydobyl tak význačnou pozici v investorském světě? Začínal z nuly, své impérium vybudoval sám a v investicích se spletl jen výjimečně.

Začínal v padesátých letech a často šel proti proudu. Kupoval akcie firem, které byly těsně před krachem, ale Buffett cítil, že při změně ekonomické situace se opět mohou vrátit na vrchol.

Sám svou metodu investování popsal takto: "Hledám na trhu vajgly, v nichž je ale ještě několik šluků".

Jeho portfolio patří k nejhodnotnějším na světě. Drží akcie firem jako Coca-Cola, American Express. Před rokem koupil akcie pivovarnické skupiny Anheuser-Busch.

Jediné, čemu se vyhýbá, jsou moderní technologie. "Nepouštím se do toho, čemu nerozumím," tvrdí vitální stařík.

 

Právě se děje

Další zprávy