Verizon převezme za téměř 120 miliard korun hlavní část Yahoo, uvádí Bloomberg

ČTK ČTK
24. 7. 2016 21:04
Díky investici 4,8 miliardy dolarů má v pondělí, podle agentury Bloomberg, převzít základní aktivity internetové společnosti Yahoo americká telekomunikační firma Verizon Communications. Základní internetové aktivity Yahoo zahrnují například webový vyhledávač nebo elektronickou poštu. Yahoo v poslední době hospodaří ve ztrátě.
Yahoo! je známá díky vyhledávači a poskytování e-mailových účtů.
Yahoo! je známá díky vyhledávači a poskytování e-mailových účtů. | Foto: yahoo.co.uk

Americká telekomunikační společnost Verizon Communications v pondělí oznámí, že za 4,8 miliardy dolarů (118,2 miliardy Kč) převezme základní aktivity internetové společnosti Yahoo. S odvoláním na své zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Transakce tak ukončí měsíce spekulací o budoucnosti firmy, která v únoru oznámila, že posoudí své strategické možnosti, včetně prodeje některých aktivit.

Oznámení by mělo přijít ještě před zahájením obchodování na burze v New Yorku.

Základní internetové aktivity Yahoo zahrnují například webový vyhledávač nebo elektronickou poštu. Součástí dohody má být i realitní majetek. Duševní vlastnictví firmy by podle zdrojů mělo být prodáno samostatně. Yahoo si ponechá své podíly ve společnostech Alibaba Group Holding a Yahoo Japan.

Mluvčí Verizonu Bob Varettoni se ke zprávě odmítl vyjádřit. Mluvčí Yahoo Rebecca Neufeldová na žádost o komentář nereagovala.

Média už delší dobu považují Verizon za hlavního favorita. Podle dřívějších zpráv nabídku podala také investiční společnost Vector Capital Management, miliardář Dan Gilbert, telekomunikační společnost AT&T a investiční firma TPG.

Společnost Yahoo ve druhém čtvrtletí prohloubila čistou ztrátu na 439,9 milionu dolarů z loňských 21,6 milionu dolarů, zejména kvůli mimořádným odpisům v souvislosti s poklesem hodnoty služby Tumblr. Celkové tržby se ale zvýšily o 5,2 procenta na 1,31 miliardy USD. Po odečtení poplatků zaplacených partnerským internetovým stránkám však o 19 procent klesly a dosáhly 841,2 milionu USD.

Yahoo patří ve svém oboru k průkopníkům a na konci 90. let to byl dominantní poskytovatel e-mailových účtů zdarma. Firmu ale později dohnala a nakonec předehnala konkurence. Nejvyšších tržeb firma dosáhla v roce 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy