Velké země EU chtějí zmrazit rozpočet, Česko by tratilo

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
16. 12. 2010 23:08
Česko by mohlo v budoucnosti dostat méně unijních dotací než v uplynulých letech

Brusel - Velké členské státy Evropské unie chtějí zmrazit prostředky v rozpočtech unie pro roky 2014 až 2020 na úrovni rozpočtu roku 2013. ČTK to během summitu EU v Bruselu řekl důvěryhodný zdroj.

Česko by tak teoreticky mohlo v budoucnosti získat méně unijních dotací ve srovnání s předchozími lety, pro roky 2007 až 2013 přitom dostalo nejvíc peněz v přepočtu na obyvatele z celé evropské sedmadvacítky.

Britové a spol. versus chudší

S návrhem na zmrazení finančních prostředků přišli na čtvrtečním summitu Britové, kteří v tomto znění připravili i dopis, který má údajně podporu velkých zemí včetně Francie či Německa. Londýn přitom již před nedávnem uvažoval, že by zastropování unijních výdajů postihlo především takzvanou kohezní politiku EU.

Ta přináší masivní dotace nejchudším evropským regionů a díky ní čerpají dotace i všechny regiony v České republice s výjimkou Prahy, kde je životní úroveň výrazně nadprůměrná i ve srovnání se zbytkem EU.

Škrty by se naopak nejspíš nedotkly dotací pro zemědělce, které v současnosti tvoří až 40 procent unijního rozpočtu. O zachování plateb pro farmáře na současné úrovni i v budoucnosti stojí především Francouzi a Britové jim svými návrhy údajně vyšli vstříc. Britové by si naopak zachovali takzvaný rabat, kdy dostávají zpět dvě třetiny svého příspěvku do unijní pokladny.

Vyšší jen o inflaci

Současný dlouhodobý rozpočet pro roky 2007 až 2013, jímž se unie v současnosti řídí, počítal s výdaji ve výši 975 miliard eur, což je zhruba 1,13 procenta výkonu ekonomiky EU.

Podle informací ČTK by se výdaje v letech 2014 až 2020 zvyšovaly jen o inflaci ve srovnání s rokem 2013. "Evropské veřejné výdaje nemohou stát stranou značného úsilí, které přijímají členské státy, aby dostaly své veřejné výdaje pod kontrolu," uvádí dopis.

Podle agentury Reuters má britská snaha kromě velkých zemí i podporu některých menších, které na současné rozpočtové politice vydělávají nejvíce, mimo jiné i České republiky. ČTK se nicméně tuto informaci nepodařilo potvrdit. Reuters ovšem cituje nejmenovaného polského diplomata, kterého postup Čechů a dalších nových členských států EU překvapil.

"Z našeho pohledu je nejdůležitější, aby rozpočet výrazně neklesl, protože věříme, že nám a dalším zemím pomáhá bojovat s krizí," řekl ještě před začátkem summitu polský premiér Donald Tusk.

 

Právě se děje

Další zprávy