Vedení Yahoo se ujme bývalá šéfka Autodesku

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
14. 1. 2009 17:01
Podle expertů by firmu mohla dovést ke sloučení s Microsoftem
Foto: Reuters

San Francisco - Do čela internetové společnosti Yahoo byla jmenována veteránka ze Silicon Valley Carol Bartzová. Informovala o tom britská BBC.

Šedesátiletá Bartzová byla magazínem Fortune zařazena mezi padesátku nejmocnějších žen v byznysu a objevila se i na seznamu třicítky nejrespektovanějších šéfů.

V současnosti je členkou představenstev společností jako Intel, Cisco System či NetApp. Po 14 let pracovala ve výrobci softwaru Autodesk. Z vedení Autodesku tato obchodnice, které se v minulosti podařilo vyhrát boj s rakovinou prsu, odstoupila v roce 2006. Chtěla se totiž více věnovat své rodině.

"Je to někdo, kdo ví, jak se vede firma," prohlásila o Bartzové Kara Swisherová z Wall Street Journal. "Na druhou stranu nemá velkou konkurenci, protože bez ohledu na to, jak mám Jerryho Yanga ráda, pro Yahoo byl jako šéf pohromou."

Čtyřicetiletý Yang opustil vedoucí post po téměř roce a půl a vrátil se na své původní místo v Yahoo - vedoucí pro strategii a technologie. Po jeho odchodu firemní akcie výrazně zpevnily. Akcionáři mu vyčítali, že stojí o nezávislost společnosti a nechce se sloučit s gigantem Microsoft.

"Firma zoufale potřebuje změnu, a toto je jasně jeden ze způsobů, jak jí dosáhnout," uvedl pro agenturu Reuters v souvislosti s Yangovým odchodem analytik RBC Capital Markets Ross Sandler a dodal, že by na jednání s Microsoftem mohlo dojít. "Jerry byl překážkou pro konečnou dohodu."

Odborníci od nové šéfky Bartzové skutečně očekávají, že se s Microsoftem pokusí vyjednat novou dohodu na prodej, popřípadě se bude snažit získat jiného strategického partnera.

 

Právě se děje

Další zprávy