Vánoční výprodeje v USA vrcholí

ČTK, eko
24. 11. 2005 9:22
New York - Výprodeje v USA vrcholí, obchody nabídnou od pátku výjimečné slevy.

Na 130 milionů Američanů, tedy 45 procent veškeré populace země, vyrazí o nadcházejícím víkendu do obchodů využít největší výprodejní akce roku. Zcela výjimečné slevy trvající jen několik hodin nabídnou obchodníci v pátek už časně ráno. Tak jako každoročně i letos se očekává, že zákazníci vezmou obchody útokem.

Velké obchodní řetězce, stejně jako značkové prodejny a obchody s elektronikou či nábytkem, otevřou podle tradice v pátek po Dni díkůvzdání v pět nebo šest hodin ráno. Mimořádné slevy, často v řádu mnoha desítek procent, potrvají jen zhruba do poledne, kdy už stejně zpravidla bývá cenově nejvýhodnější zboží rozebrané. Lákavé, i když už ne tak vysoké slevy budou pokračovat i po zbytek dne a celou sobotu a neděli.

Pro pátek po dnešním Dni díkůvzdání, kdy v USA začíná sezona vánočních nákupů, se vžilo označení černý pátek, protože se obchodníci poprvé v roce dostávají do zisku, neboli do tzv. černých čísel. Tradičně jde o vůbec největší útraty Američanů za celý rok, i když v poslední době černému pátku úspěšně šlape na paty poslední předvánoční sobota.

Národní federace maloobchodu (NRF) odhadla, že v listopadu a prosinci, tedy v čase vánočních nákupů, Američané utratí téměř 440 miliard dolarů, což je o šest procent více než loni. Prodeje v posledních dvou měsících roku tvoří pětinu celoročního maloobchodního obratu USA, uvedla NRF.

Tvrdá konkurence a původní obavy, že vyšší životní náklady, zejména dražší energie a benzin, se odrazí v nižším spotřebitelském zájmu, přivedly letos některé obchodníky k dosud ojedinělému kroku: nečekají na páteční ráno, ale výprodeje zahájí už těsně po dnešní půlnoci. "Znamená to, že jsou letos obchodníci nervóznější? Naprosto jistě," řekl v televizi CNN šéfanalytik společnosti pro výzkum trhu NPD Group Marshal Cohen.

Podle něho není daleko doba, kdy se černý pátek stane čtyřiadvacetihodinovou záležitostí nebo kdy výprodeje začnou už ve čtvrtek na Den díkůvzdání. Jeho úvahám dává za pravdu rozhodnutí společnosti Kmart, že své obchodní domy s vánočními slevami otevře ještě dnes večer.

 

Právě se děje

Další zprávy