V USA zkrachovaly další tři banky, letos už je jich 68

ČTK ČTK
20. 8. 2011 12:43
Úřady přesto očekávají, že celkový počet bude nižší než loni, kdy skončilo 158 bank
Finanční krize, ilustrační snímek
Finanční krize, ilustrační snímek | Foto: Reuters

Washington - Americké regulační úřady zavřely další tři menší banky. Od začátku roku už jich tak podle Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) muselo v USA skončit 68.

Tempo krachů bank se ale proti předchozím letům postupně snižuje a úřady očekávají, že za celý rok jich skončí méně než loni, kdy jich bylo 158.

FDIC oznámila, že končí finanční ústav Lydian Private Bank z Palm Beach na Floridě, který měl pět poboček a celková aktiva kolem 1,7 miliardy dolarů (asi 28,9 miliardy Kč) a vklady za 1,24 miliardy USD (asi 21,1 miliardy Kč). Pobočky banky se v pondělí otevřou už pod názvem nové banky Sabadell United Bank.

Skončit musela také banka First Southern National Bank z Georgie. Banka měla jedinou pobočku ve Statesboro, která se o víkendu otevře jako součást banky Heritage Bank of the South. First Southern měla v červnu aktiva za 164,6 milionu dolarů (asi 2,8 miliardy Kč) a vklady za 159,7 milionu USD (asi 2,7 miliardy Kč).

Banky doplácejí na propad realitního trhu

Poslední z bank, které končí, je First Choice Bank z města Geneva ve státě Illinois. Její jediná pobočka se o víkendu otevře pod názvem Inland Bank & Trust. Aktiva First Choice činila zhruba 141 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy Kč), objem vkladů kolem 137,2 milionu USD (asi 2,3 miliardy Kč).

Letošní krachy bank ilustrují problémy, kterým v USA pořád ještě čelí hlavně malé obecní banky. Většina z nich doplatila na propad realitního trhu a teď se nemohou vzpamatovat, protože ekonomika vykazuje příliš pomalé oživení. Krachy bank se téměř výhradně týkají malých ústavů, které mají aktiva do jedné miliardy dolarů, zřídkakdy více.

 

Právě se děje

Další zprávy