V USA stíhají muže, který se rekordně obohatil na burze

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 11. 2012 23:33
Žalobci označují podvod za zatím vůbec nejrozsáhlejšív historii buryy
Foto: Reuters

Washington, Londýn - Americká prokuratura obvinila finančníka, který si v rámci nezákonného obchodování vydělal největší částku v historii.

Bývalý finančník hedgeového fondu CR Instrinic Matthew Martoma podle listu Financial Times vydělal v letech 2006 až 2008 v rámci "insider-tradingu" (tedy na základě neveřejných informací) 276 milionů dolarů (5,5 miliardy Kč). Žalobci označují tento podvod za zatím vůbec nejrozsáhlejší, k jakému kdy na burze došlo.

Policie Martoma viní, že získal důvěrné informaci o léku, který pomáhá mírnit průběh Alzheimerovy choroby, ještě před tím, než se dostala na veřejnost. Začal tedy nakupovat akcie farmaceutických firem Elan a Wyeth, dokud byly levné - po zveřejnění dobré zprávy totiž zdražily.

Následně se opět s předstihem dozvěděl, že experti účinnost léku vyvrátili, a své akcie prodal ještě před tím, než jejich cena klesla. V případě firmy Elan cenné papíry přitom spadly o 42 procent, Wyeth pocítil propad o 12 procent.

Jak tento případ dopadne, zatím ještě není jasné, protože federální orgány teprve zahájily vyšetřování.

Naopak jasno je již v obdobném případě z finančního světa. Ve stejný den totiž londýnský soud poslal za mříže bývalého makléře za to, že připravil švýcarskou banku UBS o miliardy.

Kweku Adoboli, který působil v britské divizi švýcarské banky UBS míří na sedm let za mříže. Londýnský soud v jeho případě uznal obě obvinění z podvodu, v rámci nichž banka přišla o 2,3 miliardy dolarů (více než 43 miliard korun).

Byla to moje rodina, plakal makléř

Machinací se muž dopouštěl od května do září 2011. Aniž by měl povolení, tak uzavíral futures kontrakty na akciové indexy DAX, S&P 500 a EuroStoxx, jejichž celková hodnota překročila v přepočtu 221 miliard korun.

Smlouvy přitom kryl fiktivními příkazy. Navíc překračoval svůj denní limit, v rámci něhož mohl zobchodovat nejvíce 100 milionů dolarů.

Proces trvá již od začátku minulého týdne. Adoboli se za tu dobu několikrát rozplakal a zdůraznil, že rozhodně nechtěl svému zaměstnavateli ublížit. "UBS byla mojí rodinou a vším a každá věc, kterou jsem udělal, byla pro její dobro," opakoval podle listu Financial Times.

Hájil se také, že jeho kolegové po celou dobu věděli, co dělá, a zavírali oči, dokud vydělával. Nezajištěné obchodování dle svých slov pouze odkoukal od ostatních. Makléři navíc byli ve stresu, protože je vedení k vysokým ziskům nutilo, stěžuje si Adoboli.

Chtěl si nahrabat, tvrdí žaloba

Žalobce o Adobolim řekl, že se tehdy choval jako lehkomyslný hazardér, který byl posedlý tím, aby vylepšil své postavení, a zoufale si chtěl co nejvíce nahrabat.

Podle britských médií se přitom Adoboli neměl špatně. Zatímco za rok 2007 vydělal (včetně bonusů) 95 tisíc liber (téměř 3 miliony Kč), v roce 2009 to již bylo 195 tisíc liber (6,2 milionu Kč) a o rok později pak 360 tisíc liber (přes 11,3 milionu Kč).

V základech se otřásla i matka Komerční banky

Ve vazbě pobývá dvaatřicetiletý držitel ghanského pasu, který předtím v Británii vystudoval Nottinghamskou univerzitu a pro londýnskou divizi UBS pracoval od roku 2002, od poloviny loňského září.

Žalobci hovoří o největším podvodu, jaký Velká Británie ve své historii zažila. Přímo švýcarskou banku ztráta tehdy těžce zasáhla.

V současné době případ vyšetřuje britský Úřad pro finanční služby (Financial Services Authority) a švýcarský bankovní regulátor Finma. Obě instituce mimo jiné zkoumají, jak je možné, že banka umožnila, aby ji jediný makléř připravil o tolik peněz. 

UBS není jedinou bankovní skupinou, která doplatila na nezodpovědnost svých zaměstnanců. Například francouzská Société Générale, která v Česku vlastní Komerční banku, utrpěla v roce 2008 ztrátu v hodnotě 4,9 miliardy eur (přes 122 miliard korun).

Makléř Jérôme Kerviel v tomto případě zneužil svoji znalost bezpečnostního systému skupiny, padělal dokumenty, nelegálně se vloupal do počítačů a provedl neautorizované transakce v hodnotě 50 miliard eur. Za mřížemi bude za podvod sedět do roku 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy