V Tibetu už je víc turistů než místních obyvatel

gaz
18. 1. 2008 12:12
Počet návštěvníků se zvýšil o 60 procent
Palác Potála ve Lhase.
Palác Potála ve Lhase. | Foto: Ondřej Žváček

Lhasa - Počet turistů v Tibetu loni poprvé přesáhl počet obyvatel. Informovala o tom čínská tisková agentura Xinhua.

Na tibetské náhorní plošině žije 2,8 milionu obyvatel. Vidět bývalý dalajlámův palác Potála a jiné památky se však v minulém roce rozhodly 4 miliony turistů, což je o šedesát procent více než rok předtím.

Infastruktura se zlepšuje

Jednou z příčin vyšší návštěvnosti je zlepšující se infrastruktura. Od července 2006 jezdí do Lhasy železniční linka ze sousední provincie Čching-chaj, kterou minulý rok použilo více než 1,5 milionu pasažérů.

Železnicí se také přepravilo více než sedmdesát procent zboží.

"V minulosti tvořili většinu návštěvníků Tibetu zahraniční turisté. Teď je ale víc turistů z domova," řekl agentuře Xinhua jeden z úředníků Tibetského úřadu pro turismus.

Minulý rok nechali turisté v Tibetu 4,8 miliardy yuanů (téměř 12 milionů korun), což je o 73 procent více než o rok dříve. Turismus je tak jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů tibetské ekonomiky.

Úřady vedle nové železnice postavily i třetí civilní letiště a čtvrté, které má být vůbec nejvýšše položené na světě, se plánuje. O 775 vozidel - na celkových 2.777 kusů - se také rozrostla tibetská autobusová flotila.

Turistů je moc

Kritici nicméně upozorňují, že Tibet přesto není na nápor tolika turistů připraven.

"Turismus vytváří na křehké tibetské prostředí nepřijatelný tlak," řekl britskému listu Guardian Matt Whitticase z organizace Free Tibet Campaign.

Podle Whitticase je nešťastné zejména to, že se masy turistů valí pouze do několika málo míst, včetně bývalého dalajlámova paláce v hlavním městě Lhase. Ačkoliv tyto památky trpí dopravními zácpami a velkými davy, sami Tibeťané z toho moc nemají.

"Tibeťané ostrouhají, protože turistický průmysl řídí čínské společnosti, které v Tibetu nesídlí," tvrdí Whitticase.

Nová železnice překonává i průsmyk ve výšce 5072 metrů.
Nová železnice překonává i průsmyk ve výšce 5072 metrů. | Foto: Ondřej Žváček

WC za 24 milionů

Čínské úřady hodlají tibetský turistický průmysl  podporovat i nadále. Podle serveru China Hospitality News je připraven trénink nových průvodců a manažerů a také kampaň, která má rozjet propagaci Tibetu v zahraničí.

Peníze půjdou i jinam. Deset milionů yuanů (24 milionů korun) bude například investováno do zlepšení stavu veřejných záchodků, jejichž sláva není v zahraničí o nic menší než sláva Potály.

Čína je v současné době nejlákavějším turistickým cílem v celé Asii. Roku 2007 do ní přijelo 120 milionů turistů. Ven ze země se naopak vydalo 40 milionů Číňanů.

 

Právě se děje

Další zprávy