V kauze daňových úniků čelí problému Deutsche Bank

Tereza Holanová Tereza Holanová
5. 4. 2013 19:54
Podle německých médií banka v Singapuru pomohla více než 300 společnostem
Deutsche Bank
Deutsche Bank | Foto: Reuters

Berlín - Prestižní finanční instituce Deutsche Bank pomohla více než třem stovkám společností přelévat peníze do daňových rájů. V rámci speciálního investigativního vyšetřování to napsal deník Süddeutsche Zeitung.

Největší německá banka k tomu podle redakce využila svoji pobočku v Singapuru.

Deník se odvolává na materiály mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ), které ve čtvrtek zveřejnilo informace o více než stovce tisíc daňových úniků.

Podezřelá jména

Na odklánění peněz se měla podílet více než stovka konzultantů Deutsche Bank Singapore za pomoci sítě Portcullis TrustNet. Nejčastěji zaměstnanci zakládali svým klientům offshorové společnosti na Britských Panenských ostrovech a v dalších daňových rájích, tvrdí německý list.

Většina těchto nově vytvořených podniků přitom měla na první pohled neobvyklá jména. Například "Vzrušující výnosy a.s." nebo "Úžasná příležitost s.r.o.".

To nápadně připomíná "Raptory", které v podobných destinacích před více než deseti lety provozovala dnes už zkrachovalá energetická skupina Enron.

Finanční touhy splníme, peníze nepereme

"Deutsche Bank nenabízí žádné daňové poradenství ani služby, které by podnikům pomáhaly s registrací v daňových rájích," reagoval mluvčí banky ve Frankfurtu nad Mohanem. Finanční dům se podle něj naopak drží striktních pravidel, aby praní peněz zabránil.

Seriózně o zemích, které bývají tradičně považované za daňové ráje, přitom banka píše třeba na adrese dboffshore.com. Zde inzeruje své služby na Mauriciu či Kajmanských ostrovech.

Mauricius například prezentuje jako ostrov, který nabízí "politickou a ekonomickou stabilitu, vysoce respektovaná pravidla regulace a daňově neutrální prostředí". Vhodný je podle webu pro klienty z Asie, Středního východu a Afriky.

Zákazníky zde Deutsche Bank také láká na "širokou škálu profesionálních služeb, které budou nejlépe vyhovovat jejich finančním cílům".

V daňových rájích si podnikatelé ve většině případů zakládají „jednotky speciálního užití" (SPV - special purpose vehicle). To znamená firmičky, do kterých může majitel schovat jak vysoké zisky (pokud je nechce danit), tak naopak dluhy, které by mu jinak kazily výsledek hospodaření.

Vytvářet tyto SPV pomáhala podle dat ICIJ kromě Deutsche Bank také švýcarská UBS. Podle investigativního dokumentu se podílí na daňových únicích 2900 podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy