"V" jako venku z recese. Oživení v USA se zdá trvalé

Karel Toman
16. 4. 2010 7:00
Většina indikátorů americké výsledkové sezóny šla nahoru. A víc než se čekalo
Foto: Reuters

Washington/New York - Ještě to není oficiální, ale čísla tomu nasvědčují: USA jsou venku z recese. A s trochou štěstí do ní nespadnou ani poté, až během letošního roku vyprší vládní stimulační program.

Experti (i šéf Fedu Ben Bernanke) tak aspoň interpretují dlouho očekávaný příval statistik výsledkové sezóny, která v USA tento týden bilancuje stav hospodářství za první čtvrtletí letošního roku.

Křivka zotavení nejsilnější ekonomiky světa si tak podle optimistů udrží tvar písmene "V". Největší naděje vzbuzuje domácí poptávka. "Bude stačit na to, aby podpořila mírný růst v nadcházejících čtvrtletích," řekl Bernanke na středečním slyšení před Kongresem.

Největší výzvou americké ekonomiky však zůstává obří rozpočtový deficit.

Ostře sledované výsledky

Americké hospodářské výsledky jsou tento týden vedle osudu Řecka nejsledovanější událostí světové ekonomiky. Rozdělme si je tedy pro přehlednost do několika kapitol.

1. Maloobchod
Maloobchodní prodej oproti únoru poskočil o 1,6 procenta, přičemž trhy očekávaly o čtyři desetiny míň. Polepšili si hlavně prodejci aut. Meziměsíčně o 6,7 procent (nejvíc od října) a dokonce o 24 % oproti loňsku. General Motors prodal o 21 % a Ford dokonce skoro o 40 % víc aut.

Dvojciferný nárůst v prodejích zaznamenaly i obchody Target nebo značky GAP a Victoria Secret. I ony překonaly očekávání Wall Streetu. Stejně jako řetězec obchodů pro kutily a kontraktory Home Depot nebo výrobce spojovacího materiálu Fastenal.

To vše svědčí o narůstající chuti Američanů míň šetřit a víc utrácet, přestože nezaměstnanost je dál rekordně vysoká a mzdy nerostou. Domácí poptávka přitom tvoří 70 % americké ekonomiky.

2. Akcie

Větší nákupy se promítly i do cen akcií. V pondělí sice výsledky hutního gigantu Alcoa trhy zklamaly, zčásti ale i kvůli jejich vlastním přílišným očekáváním. Burzy se otřepaly a Indexy Dow Jones i S&P 500 se tento týden držely několik dní za sebou na rekordních výších.

 

Foto: Reuters

Index S&P 500 vzrostl oproti svému dnu z loňského března o 77 % a podle agentury Bloomberg prodělává americká burza největší růst od roku 1986.

Nad očekávání dobře dopadly sledované výsledky společnosti Intel, ale i JP Morgan - druhé největší americké banky a první z těch větších, která zveřejnila své výsledky. Její čtvrtletní růst zisku o 55 % také předčil očekávání.

Trhy teď budou sledovat, jestli americké banky už vytvořily potřebné rezervy a vybředly tak z potíží způsobených ztrátami z nedobytných úvěrů a hypoték.

3. Ceny
Spotřebitelské ceny vzrostly v březnu jen o desetinu procenta a po odečtení potravin a energií dokonce stagnovaly.

Foto: Reuters

Oživení ekonomiky chce proto centrální bankéř Bernanke dál držet hlavně pomocí levných peněz, jinými slovy rekordně nízkými úrokovými sazbami. Ty podle svých slov ponechá "po delší období" tak, jak jsou.

4. Práce
V březnu vzniklo ve Spojených státech 162 tisíc nových míst, nejvíc za tři roky. S osmi miliony lidí bez práce se ale nezaměstnanost dál drží na nejhorší úrovni za 26 let (tři měsíce po sobě je nezaměstnanost 9,7 %).

Zvlášť postižení jsou mladí, dál propouští i veřejný sektor zchudlých federálních států. Celkem 44 % lidí je bez práce déle než půl roku, nadále v březnu klesaly i hodinové mzdy. Oživuje ale pracovní trh ve finančním sektoru, který obvykle předchází zbytku ekonomiky.

5. Realitní trh
Ztráty z realitní krize podle agentury Bloomberg dosáhly 1,77 bilionu dolarů. Tempo, odpisů nedobytných hypoték i pokles cen nemovitostí se ale za poslední dva kvartály zpomalilo. A to přesto, že vláda v březnu ukončila program za 1,25 bilionu dolarů na podporu koupě nového bydlení.

Přesto Bernanke během svého středečního slyšení před hospodářským výborem amerického kongresu označil slabý realitní trh za hlavní přítěž oživení a připustil, že vláda může balíček znovu spustit.

Konec recese? Oficiálně ještě ne

Také analytici vesměs věří, že obrat k lepšímu má stabilní základ.

"Většina indikátorů se obrátila vzhůru," shrnul v pondělí březnová data z americké ekonomiky úřad, který v USA oficiálně stanovuje obraty v hospodářských cyklech (The Business Cycle Dating Committee). Konec recese přesto nevyhlásil.

Foto: Reuters

Server IHS Global Insight však upozornil, že v minulosti úřad oficiální datum hospodářského dna potvrdil až 12 i 15 měsíců po něm. Podle serveru se USA nacházejí "teprve" 10 měsíců za svým dnem a fakt, že to úřad oficiálně nestvrdil, není důvod k panice. Zvlášť když koncem loňského roku vrcholilo doplňování firemních skladů vyprázdněných v recesi a skončila i vládní podpora realitnímu trhu.

"Podle našeho názoru skončila recese v červnu 2009," píše server a připomíná, že v posledním kvartále roku 2009 rostl americký HDP o 5,6 %.

Největší výzvě se ale Spojené státy podle Bernanka budou muset teprve postavit, až recese definitivně odezní. "Řešení rozpočtových problémů země bude vyžadovat obtížná rozhodnutí. Jejich odklad je ale učiní ještě obtížnějšími," řekl ve středu Kongresu.

 

Právě se děje

Další zprávy