Už třetinu všech prodaných telefonů tvoří smartphony

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 7. 2011 16:30
Prodej mobilních telefonů ve světě rostl, nejvíce jich prodaly Nokia, Samsung a LG
Nokia C6
Nokia C6 | Foto: Aktuálně.cz

Boston - Zájem o mobilní telefony roste. Ve druhém čtvrtletí se jich ve světě prodalo o 13 procent více než před rokem.

V období od dubna do konce června prodaly společnosti 361 milionů mobilních telefonů. Vyplývá to ze zprávy analytické skupiny Strategy Analytics.

Nejvíce šly na odbyt telefony Nokia, prodalo se jich však pouze 88,5 milionu, což je meziročně o 20 procent méně. Podíl Nokie na trhu klesl na 25 procent. To je nejmenší číslo od roku 1999.

Finská skupina doplatila především na nezajímavou nabídku dotýkových telefonů, inventuru, kterou prováděla v Asii a západní Evropě, váhavou poptávku po platformě Symbian a omezenou přítomnost na americkém trhu, uvádí zpráva.

Druhým největším dodavatelem byl jihokorejský Samsung, který prodal 74 milionů telefonů a Nokii dohání. Ve srovnání s 63,8 milionu kusů v roce 2010 se jednalo o šestnáctiprocentní nárůst.

„Samsung začíná Nokii dýchat na záda, neboť jeho tržní podíl vzrostl na 20 procent," stojí v analýze.

Třetí místo v prodejích obsadila skupina LG, která se svými 24,8 miliony prodanými kusy zaznamenala meziroční pokles o 19 procent.

Vzrostl zájem o chytré telefony

Celkem třetinu všech prodaných přístrojů tvořily smartphones, kterých se dohromady prodalo na 110 milionů. To je o 76 procent více než před rokem.

Největší zájem měli zákazníci o chytré telefony od firmy Apple, který v jejich výrobě předběhl Nokii i Samsung, a stal se tak jejich největším dodavatelem.

Samotný Apple prodal dohromady 20,3 milionů kusů telefonů, což je více než dvojnásobek oproti stejnému období v roce 2010. V žebříčku největších dodavatelů zaujala americká společnost čtvrté místo.

 

Právě se děje

Další zprávy