USA už vědí, že o nejlepší rating nepřijdou. Zatím

ČTK ČTK
3. 8. 2011 8:10
Moody's potvrdila rating USA, výhled je ale negativní
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku.
Logo ratingové agentury Moody's na budově, kde sídlí, v New Yorku. | Foto: Reuters

New York - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service potvrdila úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni Aaa.

Reagovala tak na schválení legislativy zvyšující strop amerického státního dluhu. Přidělila však ratingu negativní výhled, což zvyšuje hrozbu jeho budoucího zhoršení.

Agentura uvedla, že podpis zákona o zvýšení dluhu prezidentem Barackem Obamou vyřešil bezprostřední hrozbu platební neschopnosti USA. Negativní výhled však naznačuje, že Moody's by mohla přikročit ke zhoršení ratingu, pokud ochabne rozpočtová disciplína americké vlády nebo se výrazně zhorší stav americké ekonomiky, napsala agentura AP.

Rozhodnutí Moody's přišlo jen několik hodin poté, co nejvyšší možný rating USA potvrdila agentura Fitch Ratings. Ta však zároveň varovala, že USA musí snížit dluhovou zátěž, aby se vyhnuly budoucímu zhoršení ratingu. Fitch rovněž upozornila, že její ohlášená revize ratingu USA by měla být hotova do konce tohoto měsíce.

Investoři nyní čekají na vyjádření třetí klíčové ratingové agentury Standard & Poor's. Ta pohrozila, že do poloviny října zhorší rating USA, pokud američtí zákonodárci nepřijdou s plánem na významné snížení rozpočtového deficitu.

 

Právě se děje

Další zprávy