USA řeší severokorejské pumy, Rusko tam staví železnici

Karel Toman
28. 11. 2010 14:58
Moskva by ráda postavila železnici do severokorejské ekonomické zóny Radžin
Foto: Reuters

Moskva - Ruské státní dráhy založí společný podnik s německou a čínskou železnicí. Tento týden to na závěr rusko-čínského ekonomického fóra oznámil šéf ruských drah Vladimir Jakunin.

Cílem projektu je podpořit kontejnerovou dopravu. A ve hře je mimo jiné železniční propojení do Severní Koreje.

Komunistická totalitní země se v posledních dnech dostala do všech zpráv poté, co její dělostřelecké granáty dopadly na jihokorejský ostrov Jonpchjong. Následně byla v celé oblasti vyhlášena vojenská pohotovost.

Ruské plány na obchodní propojení oblasti to však očividně nijak nezasáhlo.

"S čínským ministrem dopravy jsme se dohodli na uzavření třístranného joint venture v oblasti kontejnerové dopravy, na němž se budou podílet také němečtí partneři," citoval ředitele Jakunina server RIA Novosti.

Za ruskou stranu se na železničním podniku bude podílet nákladní divize ruských drah TransContainer.

Nejslibnější je podle Jakunina rozvoj kontejnerové dopravy z Číny do severovýchodních ruských provincií, kam dnes obchod s Čínou a Asií směřuje především a které nemají přístup k moři skrz ruské přístavy na dálném východě.

"S čínským ministrem dopravy jsme také diskutovali možnost stavby 160 kilometrů dlouhé železnice z přístavu Chasan do přístavu Radžin," řekl Jakunin.

Chasan je přístav v ruském Přímořském kraji.

Radžin je zase sverokorejská zóna se zvláštním ekonomickým režimem, kterou má v nájmu Čína. Ta plánuje rovněž výstavbu 80 kilometrů dlouhé silnice, která Čínu se severokorejským Randžinem spojí.

 

Právě se děje

Další zprávy