USA podpořily Francouze, Tošovský má smůlu

pat
20. 9. 2007 9:59
Strauss-Kahn vypovídá před radou MMF

Washington - Souboj o post šéfa Mezinárodního měnového fondu se mění ve formalitu. Bývalý francouzský ministr financí Dominique Strauss-Kahn dnes předstoupí před radu MMF, aby jí představil své plány, o jeho úspěchu už je však fakticky rozhodnuto.

Strauss-Kahna, který je oficiálním kandidátem Evropské unie, ve středu podpořily Spojené státy. Ty mají společně s EU dostatečnou hlasovací sílu, aby Francouze do čela fondu prosadily.

Americký ministr financí Henry Paulson ve středu naléhal na členy rady MMF, aby pro Strauss-Kahna hlasovali.

"Spojené státy ho podporují, protože věříme, že se zasadí o zásadní reformy, které jsou pro budoucnost fondu nezbytné," uvedl podle agentury Reuters Paulson.

Před radou fondu vystoupil tento týden i další kandidát na post šéfa organizace, bývalý guvernér České národní banky Josef Tošovský. Toho navrhlo Rusko.

Kandidaturu Tošovského však nepodpořila ani Česká republika, která stejně jako ostatní členské státy EU stojí za společným kandidátem Bruselu.

Podle nepsané dohody obsazuje post šéfa MMF Evropa, zatímco místo prezidenta Světové banky obsazují Spojené státy. Těm se letos podařilo do čela této instituce s pomocí Evropy prosadit svého kandidáta Roberta Zoellicka.

 

Právě se děje

Další zprávy